A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Молочний кооператив, велорикша та гранти від донорів – Іллінівська громада готова розвивати бізнес у селі

Дата: 11.06.2018 12:00
Кількість переглядів: 905

Розвивати малий бізнес неподалік від лінії розмежування готові мешканці Іллінівської ОТГ, бо самі готові будувати майбутнє своєї громади.

Щоб роз’яснити людям усі тонкощі ведення  підприємницької діяльності в сільській місцевості, Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» спільно з фахівцями декількох департаментів Донецької ОДА приїхав до Іллінівської ОТГ з навчальним візитом.

Зустріч з громадою розпочалася проведенням семінару, на якому обговорили особливості підприємницької діяльності в аграрній сфері, практичні аспекти її організації в малих та середніх сільськогосподарських підприємствах. Присутніх зацікавили перспективи отримання компенсації за велику рогату худобу, можливості розвитку рослинництва та тваринництва за умови підтримки з державного бюджету.

На прикладі Миколаївської міської ОТГ представники департаменту соціального захисту  розповіли про досвід організації та реалізації пілотного проекту із залученням до роботи членів малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб. Особливу увагу місцевих мешканців привернули обласна програма «Український донецький куркуль», грантові проекти для підтримки малого та середнього бізнесу. Молодих селян зі Старої Миколаївки та  Зорі зацікавив досвід Олександрівського району по впровадженню молочної кооперації. Наразі фермери з Іллінівської ОТГ задешево здають молоко на переробку, а якщо буде можливість купити обладнання, то зможуть самостійно пакувати молоко чи переробляти продукцію. Якщо одноосібникам отримати грант від USAID чи FAO складно, то кооперативам донори йдуть назустріч.

«Під час семінару представники громади активно включилися в обговорення питань, - зазначає Сергій Івахнін, радник з місцевих фінансів Донецького ЦРМС. – Присутні цікавилися розвитком бізнесу поблизу з лінією розмежування, мовляв, донорські організації більше уваги приділяють мирним територіям. Але таку думку спростували, пояснивши, що й міжнародні організації, й програма «Український донецький куркуль» не вважають перепоною близькість до фронту, а навпаки, зацікавлені допомагати малому бізнесу».

Під час навчального туру делегація  відвідала сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Універсал» в Олександро-Калиновому та сільський музей «Довкілля».  Ілінівська громада показала власний приклад розвитку сільського туризму та покатала гостей на знаменитому велосипеді з бричкою. Завершився навчальний візит у сусідньому з Іллінівською громадою селі Іванопілля, де український донецький куркуль Микола Свириденко показав здобутки свого господарства.

На думку Сергія Івахніна, емоційний діалог між представниками влади та мешканцями громади дозволяє знайти «больові точки» та ефективніше їх вирішувати, вийти з кабінету та разом з жителями пройтися територією, дізнатися про питання та сприяти подальшому розвиткові ОТГ.

На середину липня Іллінівська громада прийматиме обласний фестиваль «Купальські роси», який відбудеться на території Клебан-Бикського регіонально-ландшафтного парку. Із можливостями зеленого туризму познайомиться весь регіон.

 

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

http://decentralization.gov.ua/news/8987


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь