Інформація щодо профілактики харчових отруєнь в умовах відключень електроенергії
На сьогодні харчові отруєння є серйозною проблемою, особливо в умовах частих перебоїв зі світлом, які можуть призвести до порушення умов зберігання продуктів.
Нестабільне електропостачання може значно вплинути на безпеку харчових продуктів:
§ Продукти, які потребують зберігання при певній температурі, можуть зіпсуватися, якщо холодильник або морозильна камера працюють неналежним чином.
§ При підвищенні температури зберігання харчових продуктів, збільшується ризик розмноження патогенних мікроорганізмів.
В умовах регулярних відключень електроенергії суб’єктам господарювання необхідно дотримуватись таких правил:
§ Встановіть резервне джерело живлення: майте генератор, акумуляторну батарею або сонячну панель, щоб підтримувати роботу холодильників та морозильних камер під час відключень електроенергії.
§ Дотримуйтесь товарного сусідства: зберігайте продукти, які потребують різних температурних режимів, запахів та упаковок, окремо.
§ Заморозьте воду: заздалегідь заморозьте пляшки з водою та використовуйте їх як додаткове джерело холоду в холодильнику.
§ Використовуйте термометри: слідкуйте за температурою в холодильнику та морозильній камері, щоб переконатися, що вона відповідає нормам.
§ Знайте терміни зберігання: знайте, як довго можна зберігати різні продукти без холодильника.
§ За відключення електроенергії, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими,аджевтакомувипадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин – у повній морозилці (24 годин – у напівпорожній морозилці).
§ У разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С.
§ Не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
§ При зберіганні відокремлювати сиру їжу від готової.
§ Утилізуйте зіпсовані продукти: Не вживайте продукти, які мають ознаки псування, такі як неприємний запах, зміна кольору або текстури.
§ Для приготування страв, та роздрібної торгівлі використовувати лише ті продукти, які можливо швидко використати.
§ При приготуванні багатокомпонентних страв дотримуватись вимог щодо технології обробки кожного компоненту (паштети, м’ясні салати тощо).
§ Використовуйте чисту або очищену воду – бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню.
§ Не використовувати воду з незнайомих джерел водопостачання (підземні джерела тощо).
§ У разі відсутності води під час вимкнення світла, можна скористатись спиртовмісними санітайзерами для рук або вологими серветками для рук.
ВАЖЛИВО: запам'ятайте, що в таку аномальну спеку і без повноцінного охолодження будь-який продукт може стати рознощиком інфекції.
Основна відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів: на виробників та суб’єктів господарювання, які займаються зберіганням, транспортуванням та обігом харчових продуктів.
Краматорське районне управління
ГУ Держпродспоживслужби
в Донецькій області