A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Заходи до Дня української писемності та мови у ДНЗ нашої громади

Дата: 10.11.2017 08:16
Кількість переглядів: 27095

9 листопада – визначна дата в історії українського народу. Незалежна Україна вшановує Преподобного Нестора Літописця та відзначає День української писемності та мови.

Ми живемо на чудовій, багатій, мальовничій землі – на нашій славній Україні. Розмовляємо рідною державною українською мовою. А мова у нас – багата, мелодійна, щира, як і душа українського народу. Її зміцнення та розвиток – почесна місія від наймолодшого до найстаршого громадянина України.

На честь Дня української писемності та мови у Яблунівському ДНЗ №1 «Рушничок» було проведено Тиждень української мови «Говоріть українською», що проходив з 6 по 10 листопада 2017 року.

Упродовж тижня у ДНЗ пройшли тематичні дні: «Наша рідна мова», «Поети та письменники, які прославили Україну», «Українська народна казка», «Сторінками українських народних пісень, колискових, потішок, ігор».

     Педагоги провели такі заходи: 

  • тематичні заняття: «Подорож Україною», «Тарас Шевченко»,
  • Я - українець, моя рідна мова - українська»;
  • літературна вікторина «На галявині казок»;
  • розучування з дітьми народних ігор;
  • читання українських народних казок та їх драматизація дітьми;
  • слухання та розповідання віршів Т.Г. Шевченка;
  • поповнено у групі бібліотечку для дітей книжками на українській мові;
  • прослуховування дітьми у записах українських пісень.
  • Усі ці заходи допомагають дітям пізнавати свою рідну мову, сприяють появі у дітей бажання спілкуватися, збагачують знання малят про поетів, письменників, про їх твори, виховують любов до національних традицій, народної мудрості, до краси і гармонії рідного слова.

Незважаючи на осінній похмурий день, у садочку панує тепла і радісна атмосфера. Зі святом! Не будьмо байдужими, спілкуймося українською!Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

 9 листопада в ДНЗ № 13 с. Нова Полтавка «Топольок» пройшов день, присвячений українській писемності та мові. Із дошкільнятами провели низку цікавих заходів. У ході роботи було виявлено, що діти гарно сприймають мультфільми на українській мові (переклад не потребується), чують українську мову в теле- та радіопередачах.

 Разом із учнями Тарасівського НВК було проведено годину читання українських народних казок. Батьки наших вихованців принесли до дитячого садку свої родинні обереги – рушники, які передаються з покоління в покоління. Діти з гордістю розповідали про них. У  групах пройшли заняття з теми: «Я - українець, моя рідна мова – українська». Діти намагалися складати розповіді про нашу Батьківщину, а на музичних заняттях лунали українські пісні.

  Не менш цікавим стало свято української поезії. Діти вивчили вірші українських авторів: Наталі Поклад, Павла Дубового, Олександра Олеся, Григорія Бойко, Миколи Сингаївського та ін. Але головним сюрпризом став виступ хору Новополтавського СК та наших колишніх вихованців, а нині -учнів 3 класу Тарасівського НВК разом зі своїм учителем Данилюк Вірою Володимирівною. Діти прийшли в урочистих українських костюмах, із їхніх вуст залунала правильна українська мова. Малюки аплодували щодуху. Після цього -  кожний виконавець отримав пам’ятний подарунок із дарчим підписом на українській мові.Фото без опису

9 листопада - День української писемності та мови. Рідне слово... Воно у віршах і піснях, у казках і прислів’ях, у загадках і народних усмішках. Воно зачаровує і голубить, окриляє та ніжить. У цей знаменний день вихованці ознайомилися з історією виникнення писемності. Окрім того, було проведено багато бесід: «Мова рідна - слово рідне», «Люди, які прославили Україну», «Український поет Тарас Григорович Шевченко».

Діти збагатили знання про поетів, письменників, їх твори; любов до національних традицій, народної мудрості… Вони прочитали низку казок і розглянули малюнки до них. Доволі цікавими стали дидактичні  ігри з народознавства «Народні символи України». Окрім того, була проведена виставка малюнків «Калинове намисто».Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Україна… Земля де ми народилися, де живемо і зростаємо. Із перших днів життя ми чуємо рідну мову, вивчаємо українські традиції. А починається це навчання в дитячому садочку. Вихованці ДНЗ с. Полтавка довго чекали свята «Рідної мови», готувалися до нього із задоволенням.  У цей день вони вирушили в дивовижну подорож просторами своєї Батьківщини, дізналися чимало нового й цікавого про Україну, її культуру, традиції та історію. І не дивно, що свято пройшло під гаслом  «Я люблю Україну!».  Адже, цю любов діти висловили у своєму виступі, де щиро декламували вірші, співали пісні, танцювали, інсценували казки тощо. Наприкінці свята дошкільнята подарували всім гостям подарунки, які зробили своїми руками. Натомість, дорослі роздали дітлахам багато солодощів. Задоволені вихованці починають готуватися до нового свята…

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь