A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

День Святого Валентина: історія та традиції свята День Святого Валентина – дуже незвичайне і романтичне свято, коли закохані отримують ще одну можливість сказати один одному про свою любов і подарувати приємні подарунки

Дата: 14.02.2018 09:08
Кількість переглядів: 994

День Святого Валентина прийнято відзначати 14 лютого. Це свято в Європі почали святкувати ще кілька століть тому, в Україну він прийшов зовсім недавно і став популярним у 90-х роках. Святий Валентин вважається символом всіх закоханих, тому це свято дуже красиве і романтичне.

Історія виникнення свята

  День Святого Валентина, як і інші свята, які прийшли до нас з давніх віків, оповиті легендою. Згідно з легендою, вважається, що Святий Валентин був єпископом, який потай вінчав і благословляв всі закохані пари. Період життя і творіння Валентина збіглося з часом правління римського імператора і полководця Клавдія II, який забороняв своїм воякам створювати сім'ю і піддаватися спокусі любовних почуттів. Тому, Святого Валентин продовжував благословляти молодих людей в таємниці, не боячись при цьому отримати покарання від грізного римського імператора. Незабаром все таємне, звичайно, стало відомо імператору, який наказав стратити Валентина.

  Якщо вірити легенді, то останні дні життя Святого Валентина були дуже зворушливими, оскільки перед своєю смертю, він встиг вилікувати сліпу дівчину, яка була в нього таємно закохана. А перед самою смертю він надіслав їй листа, в якому підписався «Твій Валентин», саме звідси і пішла традиція, дарувати на це свято листівки у формі серця «валентинки». З часом ці листівки стали популярними в усьому світі. Закохані записували в них найвідвертіші зізнання у своїх почуттях і дарували своїм другим половинкам.


Традиції святкування в інших країнах світу

  День святого Валентина, мабуть, найромантичніше свято, яке активно відзначають практично в кожному куточку світу. 14 лютого є радісною датою для всіх закоханих, коли прийнято дарувати подарунки, говорити теплі слова та зізнаватися у своїх почуттях. У різних країнах, як і в Україні, склалися різні традиції святкування Дня закоханих, і, безумовно, більшість із них є уособленням святкових веселощів і несуть виключно романтичний настрій. Однак, існують і звичаї, які не зовсім вписуються у звичні для українців межі.

Пропонуємо дізнатися, як прийнято відзначати цей день в інших країнах і які незвичайні традиції святкування Дня Святого Валентина існують у світі.

Польща

Як не дивно, але в Польщі 14 лютого прийнято вести свою пару не до ресторану або на святковий захід, а до церкви. Закохані активно відзначають свято, але відвідування меси є практично обов'язковим, адже Валентин, найперше, є релігійним образом. Найбільш відвідуване місце польськими парами - Познаньська митрополія, де, за повір'ям, покояться мощі святого Валентина. Поляки щиро вірять, що паломництво допоможе їм у любовних справах.

Корея

Корейці також відзначилися оригінальною традицією: тут 14 лютого дівчата дарують подарунки хлопцям, при цьому натомість не отримуючи жодних привітань. У Кореї прийнято дарувати чоловікам шоколад і всілякі вироби з нього, при чому так звана шоколадна валентинка від дівчини майже рівносильна зізнанню в кохані.

Франція

У Франції День Валентина вважається вельми значущою датою для закоханих пар. У цей день французи особливо ретельно підходять до вибору подарунків. Традиційно у Франції прийнято дарувати своїй половинці білизну, "щасливі" лотерейні квитки, штучні квіти та навіть ковбасу, яка обов'язково повинна бути нарізана у формі серця.

Англія

В Англії 14 лютого прийнято вітати не тільки других половинок, але й домашніх тварин, особливо собак, коней і котів. Популярними подарунками на 14 лютого у Великобританії вважаються солодощі у вигляді сердець, м'які іграшки, особливо улюблені в Британії ведмежата Teddy.

Голандія

У Голландії в День Святого Валентина усіма урочистими подіями фактично "правлять" представниці прекрасної статі. Жінки в цей день можуть першими підійти до чоловіка і ввічливо попросити його одружитися на ній. При чому такі дії абсолютно не вважають ганебними. Якщо цей високий жест чоловік не оцінить, він повинен подарувати дамі сукню, до того ж, переважно шовкову.

Італія

Італія є праматір'ю свята Дня Святого Валентина. В Італії ця дата називається "солодким" днем, у зв'язку з чим головними подарунками є цукерки, шоколадки та печиво у формі серця.

Данія

У Данії День Святого Валентина прийнято відзначати весело. Тут влаштовують масові вистави та концерти, виступи та виставки, галасливі вечірки. Коханим, друзям, членам сім'ї, колегам посилають красиві білі квіти (живі й штучні), а також листівки зі смішними віршами і любовними поемами.

Японія

Японці відзначають День закоханих з особливим розмахом. Тут існує незвичайна традиція: у паркові або на площі будується великий поміст, з якого молоді хлопці та дівчата вигукують освідчення в коханні. Водночас оцінюється не краса самого визнання, а саме його гучність. Подарунки тут підносять в основному чоловікам, причому не тільки "своєму" коханому чоловікові, а й колегам, родичам, знайомим.

Саудівська Аравія, Пакистан

На жаль, настільки романтичне свято дозволене не у всіх країнах. Наприклад, влада Пакистану і Саудівської Аравії та ряду мусульманських країн, офіційно заборонила День усіх закоханих, до того ж під страхом великих штрафів.

Мощі святого Валентина зберігаються в Україні

  Останнім часом поширилася інформація про те, що мощі покровителя закоханих Святого Валентина зберігаються в церкві  Різдва Пресвятої Богородиці  в  Самборі  (Львівська область). Автентичність реліквії нібито підтверджує документ Папи Римського від 1759 року.

 Як свідчить отець Богдан Добрянський, адміністратор парафії у Самборі, святий Валентин був покровителем Перемисько-Самбірської єпархії. У 1759 році його прах вийняли із землі на цвинтарі святої Прісцилли у Римі. У Ватикані вирішили передати частину мощів у храм тієї землі, якою заопікувався святий Валентин. Фрагмент черепа та кілька кісточок закували у скляний гробик, поклали у саркофаг і доправили до Самбора. Від того часу реліквію зберігають в церкві  Різдва Пресвятої Богородиці.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь