Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Іллінівська громада розвивається завдяки ініціативам знизу!

Дата: 13.09.2017 11:29
Кількість переглядів: 995

Створена всупереч існуючій методиці, Іллінівська сільська об’єднана територіальна громада з самого початку продемонструвала бажання самостійно вирішувати свою долю.Фото без опису

Мешканці дев’яти сіл Костянтинівського району своїм об’єднанням навколо Іллінівки продемонстрували намір разом жити и розвиватися. У молодої громади існує багато проблемних питань, але можливості децентралізації та активність місцевих жителів дозволяють розраховувати на позитивні зміни.

Про перші успіхи та труднощі, а також про плани на найближче майбутнє розповіла секретар Іллінівської сільради Валентина Троян. За її словами, на території ОТГ розташовано декілька потужних підприємств, які наповнюють бюджет громади.

«Серед основних платників податків – м’ясокомбінат «Бащинський», тепличне господарство «Перспектива», сільгосппідприємства «Злагода», «Бета-Агро», «Імпульс» та інші. Завдяки децентралізації ми залишаємо у своєму бюджеті 60 відсотків податків на доходи фізичних осіб. Загальний бюджет громади з урахуванням медичної та освітянської субвенції складає 51 мільйон гривень. На додаток до цього існує багато ініціатив мешканців, які розробляють проекти да долучають грантові кошти. Також ми беремо участь у державних та обласних програмах розвитку», – проінформувала Валентина Троян.

Серед найбільш помітних змін – утеплення дитсадків, ремонт доріг, будівництво молодіжного центру. Нещодавно в громаді з’явилися сучасні спортивні та дитячи майданчики. До кінця року в селі Олександро-Калиновому відкриється Центр безпеки громадян.

«Також вже розроблено проект реконструкції будівлі для Центру надання адміністративних послуг. Відкриття цього Центру конче потрібно громаді, адже головний сенс створення ОТГ як раз і полягає в наближенні адмінпослуг до усіх мешканців», – зазначила Валентина Троян.

Головною візитівкою Іллінівської громади мала б стати опорна школа, яку обіцяли відкрити до початку нового учбового року. Але не так сталося, як гадалося. На даний час, за десять днів до 1 вересня, школа є суцільним будмайданчиком. І хоча зроблено вже чимало – виконані зовнішні роботі, швидкими темпами будується прибудова для столової – всередині майже нічого не готово. Проте Валентина Троян сподівається, що до свята першого дзвінка половину будинку встигнуть завершити, щоб розпочати учбовий процес, а на другої частині роботи будуть продовжено.

Як і в інших громадах, в Іллінівської існує багато проблемних питань. Треба відновлювати водопостачання, а в деякі села проводити водогін, необхідно створювати комунальне підприємство з вивозу побутових відходів, бажано запустити автобусний маршрут для сполучення між населеними пунктами и таке інше. Але всі ці труднощі не лякають жителів, тому вони готові працювати на розвиток громади, а в деяких напрямках – самостійно ініціювати зміни.

Показовим прикладом самоорганізації мешканців Іллінівської ОТГ є музей народного побуту в Олександро-Калиновому. З його появою в селі з’явилося громадянське суспільство, вважає засновник музею, член громадської організації «Енеїда», депутат сільради Андрій Тараман. «Зараз у нас люди дуже активно відгукуються на різни ініціативи, допомагають працею и грошима. Щоб щось зробити в селі, ми нічого не вигадуємо самі, а розпитуємо у людей. Так виникла ідея зеленого туризму, яка містить ночівлю у садибах місцевих жителів, відпочинок в мальовничих місцях, яких чимало на нашої території, майстер-класи з народної творчості», – розповів Андрій.

Саме за ініціативою місцевих жителів з’явилася ідея проводити щорічний Фестиваль української культури «Смолянський куліш», який об’єднує всіх мешканців громади и приваблює чимало гостей. Цього року фестиваль зібрав понад тисячу людей. Святкування просто неба включало парад вишиванок, виступи народних колективів, аутентичні розваги, ярмарок-продаж рукоділля і фірмових місцевих сирів та ковбас. Найголовнішою родзинкою свята стало поїдання кулішу, який за традицією готують на фестивалі.

Знайомство з Іллінівською сільською ОТГ відбулося завдяки Донецькому регіональному Центру розвитку місцевого самоврядування, що діє в рамках програми «U-LEAD з Європою».

 

Фоторепортаж

Видеорепортаж


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь