Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Досвід Сумщини та робота над побудовою відносини з інвесторами . Начальний тур від Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування за підтримки «Програми U-LEADз Європою». ( 29-31 січня)

Дата: 01.02.2018 15:04
Кількість переглядів: 976

 Досвід Сумщини та робота над побудовою  відносини з інвесторами - ось основна тематика стаді-туру в якому прийняла участь заступниця голови нашої громади - Юліанна Стужук у складі делегації із Донецької області.

"Делегація Донеччини з двадцяти представників громад та місцевого самоврядування відвідала Сумську область, аби вивчити досвід з питань внутрішньої та зовнішньої комунікації.

  Колеги з Сумського ЦРМС розповіли про  основні результати децентралізації та перебіг утворення об’єднаних громад у Сумській області Під час проведення комунікаційної платформи  донеччани мали можливість ознайомитися з напрямками комунікації реформи самоврядування,  які застосовують на Сумщині.

Навчання продовжила політтехног Наталя Сабліна, яка під час тренінгу розповідала про ефективну комунікацію громади з інвестором. Тренерка вчила представників ОТГ як презентувати громаду перед інвестором

-Громада має визначити, який саме напрямок інвестицій її цікавить. Інвестору треба надати максимально пільг. Влада має бути стовідсотково відкритою перед інвестором. Треба постійно спілкуватися з партнерами, бути готовими швидко надавати довідки,відкривати офіси з обслуговування інвесторів, - зазначила Наталя Сабліна.

На другий день делегація Донецької області поїхала до Глухівського району, щоб познайомитися з організацією роботи Березівської ОТГ – першою громадою, яка у 2015 році утворилася на Сумщині.

Фото без опису

Березівська громада з населенням 5,6 тис людей об’єднала територію – 46 тис га, виживає завдяки сільському господарству. Починаючи з моменту створення, доводиться вирішувати багато проблем. Для цього направляють власні кошти,залучають бюджети вищих рівнів та донорську допомогу.

-Ми об’єдналися першими саме тому, що нам нема чого втрачати, але треба вирішувати проблеми «Нам жити громадою» -такі рядки з нашої урочистої пісні місцевого автора стали нашим кредом. Якщо зможемо згуртувати людей, значить досягнемо головної мети, – зазначила голова Березівської ОТГ Надія Артеменко. 

Фото без опису

Також донеччани мали можливість зустрітися з Глухівським міським головою Мішелем Терещенком: француз за походженням український підприємець вирішив очолити місто,щоб мати можливіcть вирішувати проблеми та розвивати Глухів.

Фото без опису

-Ми приїхали вивчити на досвіді Сумщини, як саме вони вибудовують відносини з інвесторами. Донеччина створює свої громади трохи повільніше ніж інші області України. Ми хочемо навчитись залучати інвесторів на територію Донецької області, які будуть мати бажання розвивати у нас свій бізнес. Наразі ми співпрацюємо лише з проектами, які допомагають відновлювати постраждалі території. Ми хочемо бути готовими до того, щоб зустріти професійно і донора, і інвестора. Тому громади зараз активно замовляють містобудівну документацію, Стратегії розвитку і готують інвестиційні паспорти та комунікаційні стратегії. Саме для цього ми і приїхали, щоб люди розуміли, навчались, яким чином потрібно комунікувати. Адже 5 ОТГ Сумщини мають 5 розроблених та затверджених Стратегій розвитку, двоє з громад планують розробляти брендбуки. Сумська область з точки зору комунікування реформ – один з найкращих практик в Україні в цій сфері. Саме Сумський ЦРМС має свій окремий журнал, в якому роз’яснюються всі моменти реформи децентралізації. Він поширюється на всій території області та планує поширення на території всієї держави. Тут є міста, в яких є чому навчитись. В Сумській області робота ведеться для залучення зовнішніх додаткових джерел, і все на високому рівні не зважаючи на кордон з РФ, - поділився враженнями директор Донецького центру місцевого самоврядування Артем Вівдич.

Організатором навчального туру виступив Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування за підтримки «Програми U-LEADз Європою».

Посилання на статтю:

https://www.06272.com.ua/news/1938747

Аби переглянути відео - натисніть на малюнок:

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь