A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Досвід Сумщини та робота над побудовою відносини з інвесторами . Начальний тур від Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування за підтримки «Програми U-LEADз Європою». ( 29-31 січня)

Дата: 01.02.2018 15:04
Кількість переглядів: 936

 Досвід Сумщини та робота над побудовою  відносини з інвесторами - ось основна тематика стаді-туру в якому прийняла участь заступниця голови нашої громади - Юліанна Стужук у складі делегації із Донецької області.

"Делегація Донеччини з двадцяти представників громад та місцевого самоврядування відвідала Сумську область, аби вивчити досвід з питань внутрішньої та зовнішньої комунікації.

  Колеги з Сумського ЦРМС розповіли про  основні результати децентралізації та перебіг утворення об’єднаних громад у Сумській області Під час проведення комунікаційної платформи  донеччани мали можливість ознайомитися з напрямками комунікації реформи самоврядування,  які застосовують на Сумщині.

Навчання продовжила політтехног Наталя Сабліна, яка під час тренінгу розповідала про ефективну комунікацію громади з інвестором. Тренерка вчила представників ОТГ як презентувати громаду перед інвестором

-Громада має визначити, який саме напрямок інвестицій її цікавить. Інвестору треба надати максимально пільг. Влада має бути стовідсотково відкритою перед інвестором. Треба постійно спілкуватися з партнерами, бути готовими швидко надавати довідки,відкривати офіси з обслуговування інвесторів, - зазначила Наталя Сабліна.

На другий день делегація Донецької області поїхала до Глухівського району, щоб познайомитися з організацією роботи Березівської ОТГ – першою громадою, яка у 2015 році утворилася на Сумщині.

Березівська громада з населенням 5,6 тис людей об’єднала територію – 46 тис га, виживає завдяки сільському господарству. Починаючи з моменту створення, доводиться вирішувати багато проблем. Для цього направляють власні кошти,залучають бюджети вищих рівнів та донорську допомогу.

-Ми об’єдналися першими саме тому, що нам нема чого втрачати, але треба вирішувати проблеми «Нам жити громадою» -такі рядки з нашої урочистої пісні місцевого автора стали нашим кредом. Якщо зможемо згуртувати людей, значить досягнемо головної мети, – зазначила голова Березівської ОТГ Надія Артеменко. 

Також донеччани мали можливість зустрітися з Глухівським міським головою Мішелем Терещенком: француз за походженням український підприємець вирішив очолити місто,щоб мати можливіcть вирішувати проблеми та розвивати Глухів.

-Ми приїхали вивчити на досвіді Сумщини, як саме вони вибудовують відносини з інвесторами. Донеччина створює свої громади трохи повільніше ніж інші області України. Ми хочемо навчитись залучати інвесторів на територію Донецької області, які будуть мати бажання розвивати у нас свій бізнес. Наразі ми співпрацюємо лише з проектами, які допомагають відновлювати постраждалі території. Ми хочемо бути готовими до того, щоб зустріти професійно і донора, і інвестора. Тому громади зараз активно замовляють містобудівну документацію, Стратегії розвитку і готують інвестиційні паспорти та комунікаційні стратегії. Саме для цього ми і приїхали, щоб люди розуміли, навчались, яким чином потрібно комунікувати. Адже 5 ОТГ Сумщини мають 5 розроблених та затверджених Стратегій розвитку, двоє з громад планують розробляти брендбуки. Сумська область з точки зору комунікування реформ – один з найкращих практик в Україні в цій сфері. Саме Сумський ЦРМС має свій окремий журнал, в якому роз’яснюються всі моменти реформи децентралізації. Він поширюється на всій території області та планує поширення на території всієї держави. Тут є міста, в яких є чому навчитись. В Сумській області робота ведеться для залучення зовнішніх додаткових джерел, і все на високому рівні не зважаючи на кордон з РФ, - поділився враженнями директор Донецького центру місцевого самоврядування Артем Вівдич.

Організатором навчального туру виступив Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування за підтримки «Програми U-LEADз Європою».

Посилання на статтю:

https://www.06272.com.ua/news/1938747

Аби переглянути відео - натисніть на малюнок:


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь