Фото без опису
24.08.2018
Донецький ЦРМС

Уперше в Донецькій області на День Незалежності України відбулися кулінарні змагання між представниками місцевої влади. Святкові заходи проходили в  краматорському парку ім. Пушкіна. У кулінарному батлі згодилися взяти участь дев’ять команд.  Три з них представляли об’єднані територіальні громади. За звання кращих кулінарів разом з містами змагалися Іллінівська сільська ОТГ, Олександрівська селищна ОТГ та Соледарська міська ОТГ.

За умовами конкурсу, кожна команда безпосередньо в парку, в присутності усіх гостей свята, готувала обрану зазделегідь  страву.  Потім пригощала бажаючих, які після куштування віддавали свої голоси. Усі страви були різними: Краматорськ готував плов, Покровськ –національну страву киргизької кухні, команда Донецької ОДА варила шурпу. Соледарська громада дивувала усіх бараном, якого смажила на вогні. Олександрівська громада варила український борщ, Іллінівська – традиційні галушки.

Юліана Стужук, заступник голови Іллінівської ОТГ, каже, що в них не було сумнівів, що саме готувати на кулінарному батлі. Галушки – традиційна українська кухня, вони приготували їх стільки, щоб нагодувати тисячу людей. Олександр Степаненко, голова Соледарської ОТГ, розповів, що  приготувати барана їм запропонував місцевий підприємець, переможець обласного конкурсу «Український донецький куркуль».

Найбільше враження на усіх справила локація Олександрівської ОТГ. Хоча громада наймолодша в Донецькій області утворена в квітні поточного року, до змагань підготувалися наймасштабніше: зробили декілька фотозон з гарбузами та сіном, привезли короваї та прикрасили святковий стіл. Український борщ із зеленню та сметаною готувала команда  сільських старост на чолі з Людмилою Борисевич, головою Олександрівської ОТГ.  Яскрава презентація своєї страви та завзятість кожного учасника цієї команди принесла їй впевнену перемогу – Олександрівська громада посіла перше місце в обласному кулінарному батлі. Друге місце відвідувачі свята віддали краматорській команді, третє – команді військових  Об’єднаних Сил.

«Коли села об’єдналися в громади, вони вперше почали займатися брендуванням території, - коментує Артем Вівдич, директор Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». – Раніше важливості брендування не приділяли гідної уваги. Тепер ситуація змінюється. Сьогодні громада виграла кулінарне змагання, а завтра тули поїдуть туристи, які дізналися щось цікаве про громаду саме завдяки таким публічним заходам. Брендування території – такий же важливий елемент просування громади, як і її економічний розвиток».

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису