A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

До уваги населення. Фальсифіковані пестициди – небезпека для кожного!!!

Дата: 18.05.2020 10:56
Кількість переглядів: 649

До уваги населення.
Фальсифіковані пестициди – небезпека для кожного!!!

З початком весняно-польових та городніх робіт збільшується попит на засоби захисту рослин (ЗЗР), адже в сучасному землеробстві неможливо отримати якісний та високий  урожай на дачних та присадибних ділянках без застосування пестицидів та агрохімікатів. Із збільшенням попиту збільшується і процвітає торгівля підробками та фальсифікатами, які не лише не ефективні, а й призводять до непередбачуваних наслідків та завдають значної шкоди у вигляді втрат врожаю, забрудненню навколишнього природного середовища, поверхневих та ґрунтових вод, погіршенню родючості ґрунтів та збільшенню рівня пестицидів в продуктах. Виробництво фальсифікату вийшло на досить професійний рівень. Занепокоєння викликає, що це вже не поодинокі випадки підпільного виробництва, а відпрацьована система.

Через відміну ліцензійних умов здійснення господарської діяльності з роздрібної торгівлі пестицидами і агрохімікатами, а також накладення мораторію на перевірки який діяв з 2014 року, збільшилась кількість місць стихійної (вуличної) торгівлі пестицидами з порушенням санітарно-гігієнічних правил та відсутністю документів, які посвідчують якість препаратів. За час мораторію безліч недобросовісних «торговців» розпочали масове розповсюдження підробок через роздрібну мережу. На території України дозволяється роздрібна торгівля лише тими пестицидами і агрохіміката­ми, що зареєстровані  в "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні" та доповненнях до нього. Проведення роздрібного продажу засобів захисту рослин, які не включені до "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні" для роздрібного продажу населенню,  карається відповідно до чинного законодавства. Для здійснення роздрібної торгівлі ЗЗР потрібно мати допуск і посвідчення на право роботи з пестицидами та агрохімікатами, який видається уповноваженим органом виконавчої влади ( ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області). Підставою для видачи допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами та агрохімікатами та медична книжка з висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров’я.

Серед основних видів підробок засобів захисту рослин виділяють: продаж генериків під назвою оригінальних препаратів; нелегальне фасування оригінальних препаратів; відсутність діючої речовини в імітації препаративної форми; низький вміст діючої речовини; продаж замість препарату невідомих незареєстрованих речовин. Тому дуже важливо відрізнити оригінальний препарат від підробки.  

Рекомендації, щодо захисту від фальсифікованих засобів захисту рослин:
Не купуйте пестициди з лотків, транспортних засобів, а також у невідомих продавців, які не мають сертифіката якості на свій товар. Купуйте пестициди лише у відомих дистриб’юторів та у спеціалізованих магазинах і відомих фірмах котрі добре зарекомендували себе на ринку пестицидів, які мають документи на право зберігання пестицидів і торгівлю ними, й сертифікати відповідності на продукцію, яку реалізують.

Уважно розглядайте й етикетку, яка, до речі, має міцно кріпитися до упаковки: інформація на ній повинна бути надрукована чітким шрифтом, українською мовою, із зазначенням назви постачальника і його адреси в Україні; діючої речовини; назви препарату; номеру партії; ваги або об’єму; дати виготовлення й терміну придатності; найменування фірми-виробника і його адреси; регламенту застосування (норма витрати, культура, об’єкт, спосіб, час обробки, обмеження, терміни очікування, способи знешкодження, заходи безпеки та надання першої медичної допомоги).

Агрохімічні компанії не фасують свою продукцію пестицидів в ампули, які візуально нагадують медичні ліки, в медичну тару, не випускають в таблетках,  капсулах - це контрабандні пестициди або фальсифікати!!!

У приміщенні для продажу пестицидів і агрохімікатів не повинні реалізовуватися харчові продукти, іграшки, товари дитячого користування, засоби особистої гігієни, одяг, взуття, миючі засоби, парфуми, а також забороняється торгівля пестицидами і агрохімікатами в рядах продажу продуктів харчування.

Якщо у вас виникли підозри з приводу якості продукції, яку ви маєте намір придбати, не соромтеся поцікавитися у продавця наявністю сертифіката. Неодмінно слід зберігати касовий або товарний чек, адже чек — документ, за яким можна довести свою правоту, тільки тоді у вас буде підстава для висунення претензій.
П
ам’ятайте, будь-який препарат буде ефективним і безпечним для Вашого здоров’я лише за умови придбання його в оригінальній тарі і упаковці фірми-виробника. Усі пестициди, що реалізовуються в Україні згідно з чинним законодавством, проходять обов’язкову державну реєстрацію, в ході якої їх перевіряють на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням екологічної безпеки.

 

 

                Управління фітосанітарної безпеки
ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь