Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Всесвітній день боротьби за ліквідацію експлуатації дитячої праці

Дата: 12.06.2020 09:20
Кількість переглядів: 723

Всесвітній день боротьби за ліквідацію експлуатації дитячої праціФото без опису

З метою привернення уваги до становища дітей, залучених до дитячої праці та підкреслення важливості боротьби із проблемами, спричиненими існуванням дитячої праці, Міжнародна організація праці започаткувала в 2002 році відзначення Всесвітнього дня боротьби за ліквідацію дитячої праці, який відзначається 12 червня.

Відповідно до статті 3 Конвенції Міжнародної організації праці № 182 «Про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці» до найгірших форм дитячої праці відносять:

  • роботу, яка за своїм характером чи умовами, в яких вона виконується, може завдати шкоди здоров’ю, безпеці чи моральності дітей;
  • усі форми рабства або практика, подібна до рабства, наприклад, продаж дітей та торгівля ними, боргова кабала та кріпосна залежність, а також примусова чи обов’язкова праця, включаючи примусове чи обов’язкове вербування дітей для використання у збройних конфліктах;
  • використання, вербування або пропонування дитини для заняття проституцією, виробництва порнографічної продукції чи для порнографічних вистав;
  • використання, вербування або пропонування дитини для незаконної діяльності, зокрема, для виробництва та продажу наркотиків, як це визначено у відповідних міжнародних договорах.

            Конституція України забороняє будь-яку примусову працю. Законом не дозволяється приймати на роботу осіб молодше 16 років. Як виняток можна приймати на роботу 15-річних, заручившись при цьому письмовою згодою одного з батьків. Чинним законодавством встановлено межі робочого часу для неповнолітніх. Для осіб у віці від 16 до 18 років встановлено - 36 годинний робочий  тиждень, що становить не більше 7 годин на день при 5-денному робочому тижню та 6 годин при 6-денному. Залучення дітей до домашньої праці обмежується 24 годинами на тиждень за умови, що ця праця не буде перешкоджати заняттям в школі і здоров'ю дитини. Забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, залучати до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Крім того, неповнолітніх забороняється залучати до нічних, надурочних робіт і до робіт у вихідні та святкові дні.

Залучення дітей до домашньої праці обмежується 24 годинами на тиждень за умови, що ця праця не буде перешкоджати заняттям в школі і здоров'ю дитини.

Такі види дитячої праці, як виснажлива й надмірно тривала праця дітей у домашньому господарстві (насамперед, це стосується сільських дітей); робота у промисловості, в установах та організаціях, яка не відповідає фізичним та розумовим здібностям дітей, шкодить їхньому здоров`ю, заважає навчанню та розвитку дитини; робота у сімейному бізнесі, яка перебуває поза громадським та державним контролем, чим створюються передумови для перетворення такої праці у найгірші форми; робота на вулиці у несприятливих погодних умовах, часто — у несприятливому соціальному оточенні (миття автомашин, вулична торгівля, жебракування тощо), суперечать законодавству нашої держави.

Батьки, усиновителі і піклувальники неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, у тому числі й строкового, коли продовження його чинності загрожує здоров'ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.

Потрібно враховувати, що не всі види праці шкідливі для дітей. З раннього віку багато дітей допомагають по господарству, виконують окремі доручення дорослих або працюють разом з батьками на власній фермі (ділянці) чи в родинному бізнесі. Підростаючи, вони перебирають на себе певні легкі види праці і навчаються якійсь професії в традиційних галузях господарства. Таким чином, вони засвоюють корисні трудові навички та ставлення до праці, що знадобиться їм як майбутнім працівникам та повноцінним членам суспільства. Легка праця за умови постійного і ретельного моніторингу може стати важливою складовою процесу соціалізації та розвитку дитини, що навчить їх брати на себе відповідальність і відчувати гордість за власні досягнення. Звичайно, така робота повністю не позбавлена ризику, проте не її мають на увазі, коли йдеться про дитячу працю.

У разі порушення прав дитини ви можете звернутися до служби у справах дітей, сектору соціальної політики, які розташовані в адміністративній будівлі Іллінівської сільської ради, за адресом: с. Іллінівка, вул. Адміністративна, 42/3, або звернутися за телефоном:

  • до Національної поліції  України за номером телефону: 102 або 095 81 07 400;
  • на Національну дитячу «гарячу» лінію  за номером телефону:  0 800 500 225 (безкоштовно з мобільних та стаціонарних номерів телефонів по всій території України), «Гаряча лінія» приймає дзвінки від дітей та від дорослих, чиї запити стосуються дітей;
  •   на Національну «гарячу» лінію з питань запобігання насильству в сім’ї, торгівлі людьми та гендерної дискримінації за номерами телефонів:        116 123 або 0 800 500 335.
  • на телефон довіри «Всеукраїнська лінія» 8-800-500-21-80.

 

Служба у справах дітей Іллінівської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь