A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Всесвітній день боротьби за ліквідацію експлуатації дитячої праці

Дата: 12.06.2020 09:20
Кількість переглядів: 696

Всесвітній день боротьби за ліквідацію експлуатації дитячої праціФото без опису

З метою привернення уваги до становища дітей, залучених до дитячої праці та підкреслення важливості боротьби із проблемами, спричиненими існуванням дитячої праці, Міжнародна організація праці започаткувала в 2002 році відзначення Всесвітнього дня боротьби за ліквідацію дитячої праці, який відзначається 12 червня.

Відповідно до статті 3 Конвенції Міжнародної організації праці № 182 «Про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці» до найгірших форм дитячої праці відносять:

  • роботу, яка за своїм характером чи умовами, в яких вона виконується, може завдати шкоди здоров’ю, безпеці чи моральності дітей;
  • усі форми рабства або практика, подібна до рабства, наприклад, продаж дітей та торгівля ними, боргова кабала та кріпосна залежність, а також примусова чи обов’язкова праця, включаючи примусове чи обов’язкове вербування дітей для використання у збройних конфліктах;
  • використання, вербування або пропонування дитини для заняття проституцією, виробництва порнографічної продукції чи для порнографічних вистав;
  • використання, вербування або пропонування дитини для незаконної діяльності, зокрема, для виробництва та продажу наркотиків, як це визначено у відповідних міжнародних договорах.

            Конституція України забороняє будь-яку примусову працю. Законом не дозволяється приймати на роботу осіб молодше 16 років. Як виняток можна приймати на роботу 15-річних, заручившись при цьому письмовою згодою одного з батьків. Чинним законодавством встановлено межі робочого часу для неповнолітніх. Для осіб у віці від 16 до 18 років встановлено - 36 годинний робочий  тиждень, що становить не більше 7 годин на день при 5-денному робочому тижню та 6 годин при 6-денному. Залучення дітей до домашньої праці обмежується 24 годинами на тиждень за умови, що ця праця не буде перешкоджати заняттям в школі і здоров'ю дитини. Забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, залучати до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Крім того, неповнолітніх забороняється залучати до нічних, надурочних робіт і до робіт у вихідні та святкові дні.

Залучення дітей до домашньої праці обмежується 24 годинами на тиждень за умови, що ця праця не буде перешкоджати заняттям в школі і здоров'ю дитини.

Такі види дитячої праці, як виснажлива й надмірно тривала праця дітей у домашньому господарстві (насамперед, це стосується сільських дітей); робота у промисловості, в установах та організаціях, яка не відповідає фізичним та розумовим здібностям дітей, шкодить їхньому здоров`ю, заважає навчанню та розвитку дитини; робота у сімейному бізнесі, яка перебуває поза громадським та державним контролем, чим створюються передумови для перетворення такої праці у найгірші форми; робота на вулиці у несприятливих погодних умовах, часто — у несприятливому соціальному оточенні (миття автомашин, вулична торгівля, жебракування тощо), суперечать законодавству нашої держави.

Батьки, усиновителі і піклувальники неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, у тому числі й строкового, коли продовження його чинності загрожує здоров'ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.

Потрібно враховувати, що не всі види праці шкідливі для дітей. З раннього віку багато дітей допомагають по господарству, виконують окремі доручення дорослих або працюють разом з батьками на власній фермі (ділянці) чи в родинному бізнесі. Підростаючи, вони перебирають на себе певні легкі види праці і навчаються якійсь професії в традиційних галузях господарства. Таким чином, вони засвоюють корисні трудові навички та ставлення до праці, що знадобиться їм як майбутнім працівникам та повноцінним членам суспільства. Легка праця за умови постійного і ретельного моніторингу може стати важливою складовою процесу соціалізації та розвитку дитини, що навчить їх брати на себе відповідальність і відчувати гордість за власні досягнення. Звичайно, така робота повністю не позбавлена ризику, проте не її мають на увазі, коли йдеться про дитячу працю.

У разі порушення прав дитини ви можете звернутися до служби у справах дітей, сектору соціальної політики, які розташовані в адміністративній будівлі Іллінівської сільської ради, за адресом: с. Іллінівка, вул. Адміністративна, 42/3, або звернутися за телефоном:

  • до Національної поліції  України за номером телефону: 102 або 095 81 07 400;
  • на Національну дитячу «гарячу» лінію  за номером телефону:  0 800 500 225 (безкоштовно з мобільних та стаціонарних номерів телефонів по всій території України), «Гаряча лінія» приймає дзвінки від дітей та від дорослих, чиї запити стосуються дітей;
  •   на Національну «гарячу» лінію з питань запобігання насильству в сім’ї, торгівлі людьми та гендерної дискримінації за номерами телефонів:        116 123 або 0 800 500 335.
  • на телефон довіри «Всеукраїнська лінія» 8-800-500-21-80.

 

Служба у справах дітей Іллінівської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь