A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

До уваги орендарів водних об’єктів!

Дата: 14.07.2020 07:26
Кількість переглядів: 500

До уваги орендарів водних об’єктів!


         Під час спекотних літніх місяців, коли температура навколишнього середовища доходить до критичного рівня, орендарі водних об'єктів можуть зіткнутися з такою проблемою як замор риби. Однією з причин загибелі водних мешканців, є нестача кисню у воді. Збагачення води киснем відбувається двома шляхами: з навколишнього повітря завдяки вітру та дощу, і за рахунок життєдіяльності зелених рослин. Влітку, коли поверхневі води прогріваються, інтенсивно розмножуються водорості, що сприяє поширенню мікроскопічного життя. Поки водорості не перемикаються з фотосинтезу (процесу вироблення кисню) на дихання (поглинання кисню), при низькій освітленості, наприклад, вночі або протягом тривалих хмарних періодів. Цей процес істотно скорочує концентрацію кисню в воді. Однак ситуація може погіршитися ще більше, коли водорості починають відмирати швидкими темпами, так зване «цвітіння води». У цьому випадку кількість кисню знижується до критичного рівня (нижче 4 мгО2 / дм.куб.), і риба починає гинути від задухи.     

         Люди також можуть значно погіршити проблему нестачі кисню у воді. Це відбувається при забрудненні водних ресурсів деякими видами речовин, включаючи стік гною або добрив з фермерських господарств. Фосфор і азот, з цих стоків потрапляють у водойми і фіксуються в водоростях, через що вони споживають більше кисню.

         Для профілактики виникнення заморів в літній сезон необхідно:

- всіляко перешкоджати зайвого заростання околоводної і водної рослинності водойм.

- устанавлювати аератори, кількість яких розраховується з урахуванням площі, глибини, кількості риб;

- проводити правильний розрахунок мальків з зариблення водойм.

- ефективним заходом запобігання явищ замору риб в водоймах є внесення вапна. Вапнування сприяє розкладанню і прискоренню мінералізації органічної речовини, а також поліпшенню газового режиму, нейтралізує кислу реакцію води.
        Костянтинівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області звертається до всіх орендарів водних об’єктів з усією відповідальністю поставитися до даної інформації, так як замор риби краще попередити ніж зазнати серйозних економічних втрат пов'язан
их з втратою риби і очищенням водойм після цього лиха.

 

 

 

Заступник начальника управління -

начальник відділу безпечності харчових

продуктів та ветеринарної медицини                                                           М.В. Безух

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь