A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

30 липня Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

Дата: 30.07.2020 13:11
Кількість переглядів: 450

30 липня Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

 

30 липня у світі відзначають Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. Цей день має на меті привернути увагу громадськості до складного становища жінок, чоловіків та дітей, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

Термін «торгівля людьми» передбачає різні види та форми експлуатації людини, серед яких: примусова праця, рабство, звичаї подібні до рабства, сексуальна експлуатація, використання у порнобізнесі, примусова вагітність, вилучення органів, проведення дослідів над людиною, використання у жебрацтві, втягнення в злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, продаж дитини.

Торгівля людьми є третім за прибутковістю видом злочинної діяльності, після продажу зброї та наркотиків, але зі значно меншим ризиком для торгівців. Як правило, особи, які потрапляють у таку ситуацію, не завжди усвідомлюють, що стали предметом продажу, «живим товаром».

Статистичні дані свідчать про те, що у світі щороку приблизно 1млн. 200 тис. дітей стають жертвами сексуального, насильства і грубого порушення їх прав.

Україна, на жаль, також у списку країн, де діти потерпають від сексуального насильства, тому проблеми протидії торгівлі дітьми, дитячій проституції та порнографії для нашої держави є актуальними.

Результати репрезентативного опитування свідчать про те, що 66% представників уразливих категорій дітей та молоді віком 13-20 років готові погодитися хоча б на одну пропозицію, що може призвести до втягування в торгівлю людьми.

Міністерство соціальної політики України із 2012 до 2019 року включно встановило статус постраждалих від торгівлі людьми 878 особам, з яких: 457 громадян постраждали від трудової експлуатації, 224 - від сексуальної експлуатації, 57 осіб було притягнуто до жебракування;. 9 людей постраждали від змішаної експлуатації, 14 дітей було продано третім особам, а одна людина постраждала від сурогатного материнства.

У Донецькій області протягом вказаного періоду статус набули 48 осіб. З початку 2020 року ідентифіковано 22 особи, набули статусу -18 (5 жінок та 13 чоловіків, дітей немає).

Державою передбачена кримінальна відповідальність за ст. 149 Кримінального кодексу України «Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини» до осіб, які здійснюють торгівлю людьми.

21 вересня 2010 р. Верховна Рада України ухвалила Закон «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми».

Наразі у вітчизняному законодавстві, окрім ратифікованих міжнародних нормативно-правових актів, діє низка законів та підзаконних актів у напрямі протидії торгівлі людьми, що свідчить не лише про актуальність проблеми для України, а й про готовність нашої держави протидіяти цьому злочину.

Батьки повинні відверто спілкуватись із своїми дітьми, приділяти їм більшої уваги, слідкувати за їх поведінкою, психологічним станом. Також батьки повинні застерігати своїх дітей від необдуманих вчинків, необережного відвертого спілкування із сторонніми людьми, встановлення контактів з незнайомцями в чатах або на форумах в мережі Інтернет, поясняючи що може призвести до негативних наслідків небезпечних для їх життя та здоров’я.

Гаряча лінія МЗС України для громадян України, які опинилися в надзвичайних ситуаціях за кордоном (044) 238 16 57

Якщо постраждали від торгівлі людьми за кордоном або в межах України, звертатись за телефоном Департаменту боротьби зі злочинами, що пов’язані з торгівлею людьми Національної поліції України: (044) 374 37 85

В екстрених випадках та стосовно розшуку осіб, зниклих за кордоном, можна звертатися на гарячу лінію Укрбюро Інтерполу: (044) 256 12 53

 

     Служба у справах дітей Іллінівської сільської ради

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь