A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Зелений агресор – амброзія полинолиста .

Дата: 10.08.2020 13:32
Кількість переглядів: 555

                   Зелений агресор – амброзія полинолиста .

 

За останні роки поширення амброзії в Україні- справжнє лихо. Для багатьох регіонів це стало проблемою державного рівня.
 Ця красива яскраво-зелена рослина з ажурними листочками радісно зустрічає жителів всіх областей Укрїни  на кожному пустирі, у дворах будинків, на дачах і в містах, уздовж всіх доріг - автомобільних і залізних.  Красива однорічна рослина з різьбленими листочками має і красиве ім'я - Амброзія полинолиста(Ambrósia artemisiifólia).
Амброзія полинолиста - північноамериканський подарунок нашому континенту.  В 1873 році, як свідчить історія, вона була завезена в Європу разом з насінням червоної конюшини. У 1914 році амброзія була зафіксована в Україні. Її в якості лікарського засобу - замінника хіни культивував німець на прізвище Крікер. Пізніше амброзія була завезена на південний схід України з-за кордону з фуражем.  В результаті за століття цей вид розселився на європейських територіях на площі понад 5 млн. га.

Екологічна небезпека.
На превеликий жаль, ця симпатична на вигляд рослина приносить стільки шкоди, що впору схопитися за голову.
1. Виснажує і висушує грунт. Стрижневий корінь здатний на 4 метри проникати вглиб грунту, а сама рослина досягає висоти 180 см (зустрічалися і двометрові екземпляри). Розвиваючи таку потужну надземну масу і кореневу систему, бур'ян стрімко пригнічує всі культури, які знаходяться поруч.
2. Затінює культурні рослини. Своїм густим листям цей бур'ян створює щільну тінь і закриває від світла культурні рослини. Відзначено, що на засмічених амброзією ділянках урожай різко знижується.
3. Витісняє лугові трави. На луках і пасовищах амброзія витісняє злаково-бобові трави. Якщо бур'ян потрапив в сіно, кормові якості його помітно знижуються.
4 .Псує смак молока. Якщо в їжу дійних корів, кіз і інших тварин потрапляє квітуча амброзія, молоко набуває різкого неприємного запаху і смаку.
5. Викликає у людини алергію. Алергологи вважають крихітний пилок амброзії одним з найбільш агресивних алергенів, який поряд з алергічною реакцією здатний викликати і астму. Ніякі інші бур'яни і дерева не мають такого великого спектра впливу пилку на шкіру і слизові людини. Алергічна реакція нaстає при концентрації 25 зерняток пилку на 1 куб.м атмосферногo повітря. А одна добре розвинена рослина дає до декількох мільйонів зерняток пилку. При тому, для контакту з алергеном зовсім не обов'язково, щоб амброзія росла на власній ділянці або пустирі поблизу. Під час потужних атмoсферних циклонів, що супроводжуються сильними вітрами, пилок амбрoзіі може долати величезні відстані.
Симптоми реакції на амброзію. Подібні до симптомів, викликаних будь-яким пилком дерев і трав, коли він потрапляє в організм або вступає в контакт із шкірою. Найбільш поширені з них:

 - нежить;
- свербіж та почервоніння очей;
- сльозоточивість;
- сверблячка шкіри;
- кашель або хрипи;
- біль або першіння в горлі.

Як боротися з амброзією.
 

1.Скошування. Досить ефективним буде тільки в період бутонізації. У амброзії є підступна властивість: якщо скосити її в період активної вегетації, вона утворює заново в 2-3 рази більше молодих пагонів, ніж було. Тому, поки вона росте, одноразове скошування заборонене - воно призведе тільки до ще більшого зростання. Ефективне багаторазове скошування - не менше, ніж 3-5 разів за сезон - для того, щоб не дати рослині можливості плодоносити.
2. Виривання з коренем. Найнадійніший в наявних умовах метод. Якщо територія невелика, то амброзії таким методом можна позбутися майже повністю.
3. Хімічний метод.
Для контролю засміченості амброзії полинолистої у посівах сільськогосподарських культур використовують цей метод. У «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» є багато гербіцидів різної дії які ефективно контролюють амброзію полинолисту. В залежності від засмічення бур’яном і культури, що вирощується, можна підібрати оптимальний варіант захисту. Це може бути комбінований (використання ґрунтових та після сходових гербіцидів),   використання після сходових гербіцидів, використання гібридів соняшнику та ріпаку для гербіцидних технологій. Слід не забувати, що для амброзії полинолистої найбільш чутливою до дії гербіцидів є фаза 2-4 листки. Тому для максимально позитивного застосування гербіцидів дотримуємося технології внесення препарату та орієнтуємося на фазу розвитку рослини при внесенні.

4.  Витіснення іншими рослинами. Фахівці рекомендують знищувати бур'ян його ж зброєю - витісняючи іншими рослинами, газонними травами або багаторічниками. Цей метод отримав назву «штучне залуження». На сінокосах, пасовищах і територіях біля ферм рекомендується створювати штучні фітоценози з багаторічних бобових і злакових трав або їх сумішей (стоколос безостий, пирій бескореневищний, житняк, костриця, лисохвіст, еспарцет, люцерна). Такі суміші за два-три роки добре розростаються і практично повністю здатні придушити амброзію. На старих покладах з щільною дернини вона взагалі зникає.
Поєднуючи ці методи боротьби, поля можливо надійно захистити від амброзії полинолистої.

 

Провідний спеціаліст відділу контролю
за обігом засобів захисту рослин
управління фітосанітарної безпеки-
державний фітосанітарний інспектор                                                                О. А. Рубан

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь