Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Гриби і здоров'я.

Дата: 09.09.2020 07:57
Кількість переглядів: 1124

Затяжна тепла і очікувана осіння волога погода, що настане у найближчий час, може сприяти масовій появі різних видів грибів.

             В Україні і в Донецькій області щорічно реєструються випадки  отруєнь дикорослими грибами, пік яких доводиться на кінець літа. Отруєння грибами протікають набагато важче за інші харчові отруєння, особливо важка течія відзначається у  дітей і осіб похилого віку.

             Головна причина грибних отруєнь - невміння розпізнавати їстівні і отруйні гриби, неправильне приготування блюд з деяких їстівних грибів, а також можливі мутації їстівних грибів.

               Крім того, гриби є важко перетравлюваним в кишковику продуктом. Не рекомендується їсти гриби вагітним і годуючим жінкам, вони протипоказані дітям до 8 років (незалежно від способу і часу приготування).

              Видів отруйних грибів порівняно мало. У нашій країні налічується приблизно 25 видів явно отруйних і шкідливих грибів, а смертельно отруйна - тільки бліда поганка і ряд близьких до неї отруйних грибів (зелена, весняна, смердюча поганки), які часто плутають із зеленою сироїжкою, шампіньйонами. Ознаки отруєння  з'являються вже через 8-12 годин після  вживання грибів і характеризуються, як правило, сильними болями в животі, частим проносом при безперервній блювоті, відзначається сильна спрага, головний біль, холодний піт, температура тіла  знижується до 36-35º, пульс - слабкий, кінцівки - холодні. Свідомість у більшості випадків зберігається.

Ознаки отруєння мухоморами (червоним, пантерним, смердючим), сатанинським грибом, неправдивими опятами, з'являються через 1,5-2 години після їх вживання, коли з'являються біль в животі, нудота, блювота, сильне слиновиділення і  пітливість. Потім починається   помутніння свідомості, з'являються марення і галюцинації, людина втрачає здатність управляти своїми діями,  смерть настає рідко, в основному у дітей.

              Навесні можуть бути випадки отруєння сморчками і рядовками, що містять отруйну гельвелову кислоту, яка призводить до руйнування селезінки і розпаду еритроцитів. Перші ознаки отруєння сморчками з'являються через 4-6 годин: біль в животі, нудота, що переходить у блювоту, головні болі при сильному отруєнні наступного дня виникає жовтяниця, іноді може настати смерть. Особливо сильно діє отрута на дитячий організм. Гельвелова кислота руйнується при нагріванні,  тому, перед приготуванням грибів сморчки необхідно   прокип'ятити двічі по  20 -30 хв., а  воду після кип'ячення слід зливати.

             У рядовках, окрім гельвелової кислоти ,  міститься гирометрин, що не руйнується при кип'яченні, а порція строчков, приготована з 400 грамів їх сирої ваги, для однієї людини — вже  смертельна! Рядовки з недавнього часу виключені з категорії умовно-їстівних грибів і переведені в категорію отруйних.

             Отруєння умовно їстівними грибами (волнушками, рядовками) виникає внаслідок їх неправильного  приготування . Ознаки отруєння - нудота, блювота, пронос - з'являються через 1-4 години  після вживання грибів, одужання настає зазвичай через добу. Умовно їстівні гриби - грузді, волнушки, валуї, горькушки, рядовки, толкачики, скрипиці, містять смоло подібні речовини і можуть викликати гострий гастроентерит - запалення шлунку і тонкого кишковика. Умовно їстівні гриби без спеціальної обробки (тривалого вимочування з багаторазовою зміною води, а потім засолювання з 6-тижневою витримкою) не можна. Свинушки до недавнього часу вважалися умовно їстівними, проте з - за гострих отруєнь, зміни формули крові, що зафіксовані останніми роками, вони беззастережно віднесені в розряд отруйних грибів.

              Можна отруїтися і їстівними грибами. У старих грибах накопичуються продукти розкладання білків,  тому придатними  є тільки порівняно молоді гриби. Крім того, причиною отруєння можуть бути неправильно заготовлені або зіпсовані сушені і консервовані гриби. Ні в якому разі не можна маринувати або солити гриби в оцинкованому посуді - це  також може привести  до отруєння.

             Не можна забувати і про те, що і їстівні гриби за несприятливих екологічних умов можуть придбати токсичні властивості. Зростаючи поблизу промислових підприємств, автомобільних трас, сільськогосподарських угіддях і ін. де має місце викид токсичних речовин у воду і атмосферу, гриби здатні накопичувати у високих концентраціях ртуть, свинець, кадмій, інші важкі метали, пестициди та інші токсичні елементи і  стають небезпечними для здоров'я.

              Тому при зборі і приготуванні грибів треба дотримуватися дуже простих  правил: збирайте в лісі тільки  гриби, які Ви точно знаєте, що вони їстівні, не можна збирати гриби уздовж автомобільних шляхів і залізниць, сільськогосподарських угідь, лісопосадках та ін. Не споживати перезрілі, червиві, осклизлі гриби або частини грибів, не збирати гриби з  бульбоподібними потовщеннями біля основи ніжки, оточене оболонкою (як у блідої поганки і червоного мухомора).

              Волнушки, грузді та інші гриби, що містять млечний сік, перед засолом обов'язково відварити  або замочити, щоб видалити гіркі речовини, дратівливі для шлунку.

             Їстівні опеньки легко відрізнити від неправдивих опеньок по наявності плівки під капелюшком і лусочок на капелюшку. У неправдивого опенька, крім того,   пластинки  нижньої поверхні капелюшка гриба зеленувато-сірого кольору, на ніжці у неправдивого опенька немає манжетки або  колечка.

              Але, якщо після вживання грибів з'явилися блювота і пронос  — це сигнал, що потрібна термінова допомога лікаря. Ні в якому разі не займатися самолікуванням, а в очікуванні медичної допомоги — можна напоїти хворого блідим розчином  марганцівки (1-2 літри) і викликати блювоту, повторювати до «чистої води», прийняти активоване вугілля, ентеросорбенти, дати хворому сольове проносне  (2 ст. ложки солі на склянку води).         

             Обов'язково заповнювати втрату рідини розчином регидрона (продається в аптеках) або хоч би підсоленою, або мінеральною водою, солодким чаєм, пити треба стільки, скільки влізе і не  в якому випадку не «лікуватися» алкоголем!

             Бережіть себе та своїх близьких!

 Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь