A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Штрафи за використання незадекларованої праці

Дата: 15.09.2020 14:39
Кількість переглядів: 473

Фото без опису

Відповідальність за порушення законодавства про працю – встановлена Кодексом Законів про працю у вигляді застосування штрафу за наступні діяння.

                                             Фінансові санкції

  • Ви не допустили інспектора праці до перевірки трудового законодавства та / або перешкоджали її –  штраф 3 мінімальні зарплати*.
    • Ви не допустили інспектора праці до перевірки щодо неоформлених трудових відносин – штраф 16 мінімальних зарплат*.
    • Ви допустили працівника до роботи без трудового договору – попередження – для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку 1-3 групи.
    •  Ви виплачували зарплату без нарахування та сплати єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків – штраф 10 мінімальних зарплат* за кожного працівника - для всіх інших.
    • Ви оформили працівника на неповний робочий час при повній зайнятості – штраф 30 мінімальних зарплат* за кожного працівника – при повторному порушенні протягом 24 місяців –для всіх.
    • Ви затримали зарплату більше як один місяць або виплатили іі не в повному обсязі - штраф 3 мінімальні зарплати*.
    • Ви проігнорували мінімальні державні гарантії в оплаті праці:

          - платили менше мінімальної зарплати;

          - не дотримувалися норм оплати за роботу в нічній час;

          - не оплачували щорічні відпустки;

          - не індексували зарплату;

          - інші порушення мінімальних гарантій (все, що передбачено статтею 12 Закону України  “Про оплату праці”  та КЗпП в оплаті праці) - штраф 2 мінімальні зарплати* за кожного працівника

    • Ви порушили інші вимоги трудового законодавства - штраф 1 мінімальна зарплата* за кожне порушення;

 

Адміністративна відповідальність

    • Ви допустили працівника до роботи без оформлення трудового договору(контракту).
    • Ви допустили до праці іноземця або особу без громадянства без дозволу на застосування їхньої праці – від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян**. У разі повторного вчинення протягом року - від 1000 до 2000 нмдг.
    • Ви порушили строк виплати зарплати або виплатили її не в повному обсязі, порушили терміни та/або порядок атестації робочих місць за умовами праці, допустили інші порушення законодавства про працю - від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян**. У разі повторного вчинення протягом року - від 100 до 300 нмдг.
    • Те саме щодо неповнолітнього , вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда – від 100 до  300 нмдг.
    • Ви проігнорували гарантії та пільги працівників, які залучені до військової служби - від 50 до  100 нмдг.

 

*- з 1 вересня 2020 року становить 5000 грн. в місяць

** - 17 грн.

Необхідно знати, що у деяких випадках покарання можуть бути застосовані без здійснення заходу державного нагляду (контролю) на підставі рішення суду про оформлення трудових відносин із працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, та встановлення періоду такої роботи чи роботи на умовах неповного робочого часу в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, в установі, організації.

Треба знати і усвідомлювати, що з початку року посилено контроль за рівнем оплати праці та зайнятістю населення, а також запроваджено нові методи досліджень звітності, поданої до державних органів. Низка заходів дозволить виявити роботодавців, які використовують працю неоформлених працівників, безпідставно нараховують заробітну плату на рівні та нижче мінімального, скорочують без вагомих причин кількість працюючих та укладають з робітниками договори цивільно-правової відповідальності, приховуючи за ними звичайних штатних працівників та уникаючи оподаткування в повному обсязі.

Результати аналізу та вся наявна інформація щомісячно надається Пенсійним фондом України відповідним контролюючим органам. До того ж, органи Пенсійного фонду України мають право вимагати від суб’єктів господарювання інформацію про недостовірні відомості, подані ними, та усунення недоліків.

Не чекайте доки до Вас особисто завітають ревізори!!!

Не зайвим буде пам’ятати, що матеріали по платниках, які здійснюють мінімальні та нижче нарахування, направляються на розгляд комісій з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення, утворених при виконкомі Костянтинівської міської ради і Костянтинівській райдержадміністрації.

Якщо Вас запрошують з’явитися та надати пояснення – не зволікайте, обов’язково відвідайте засідання. Інакше міжвідомча робоча група завітає з перевіркою.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь