A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Костянтинівська державна податкова інспекція запрошує громадян задекларувати минулорічні доходи

Дата: 14.01.2021 07:42
Кількість переглядів: 500

З початком 2021 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, одержаних у 2020 році.

Декларація подається до Центру обслуговування платників за місцем податкової адреси (реєстрації)громадянина особисто чи уповноваженою на це особою, поштою чи засобами електронного зв’язку.

На офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» є електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За його допомогою можна заповнити декларацію та завантажити копії документів, надіслати їх до контролюючого органу в електронному вигляді.

Подати декларації за 2020 рік необхідно:

- до 09.02.2021 включно - фізичним особам – підприємцям, які здійснюють підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування;

- до 30.04.2021 включно - громадянам, які зобов’язані подавати декларацію, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;

- до 31.12.2021 включно - фізичним особам, які декларують право на податкову знижку.

Обов’язок для подання декларації у громадян виникає:

- при отриманні доходів не від податкових агентів (підприємств, організацій, підприємців). Наприклад, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, доходи від обробки паїв та продажу вирощеної на них сільгосппродукції, тощо;

- при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. Наприклад, операції з інвестиційними активами, списана заборгованість за комунальні платежі, тощо;

- при отриманні іноземних доходів;

-  в інших випадках передбачених законодавством, наприклад, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

Податкова декларація не подається, якщо платник податку отримував доходи виключно:

- від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розділу IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ;

- у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

                                                     

Розмір доходу, що дозволяє працювати на єдиному податку в 2021 році збільшено

В Костянтинівській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області розповіли, що з 01 січня 2021 року змінюються граничні обсяги доходів, якідозволяють перебувати підприємцям на єдиному податку І - ІІІ груп. Визначатимуться вони зважаючи на встановлений законом на 1 січня податкового (звітного) року розмір мінімальної заробітної плати.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» з 01 січня 2021 року встановлено мінімальну заробітну плату 6000,0 гривень на місяць.

Тож, обсяг доходу протягом 2021 року не повинен перевищувати:

І група – 167 розмірів МЗП, -  1002000грн. (6000,0* х 167)

ІІ група – 834 розміри МЗП, -  5004000грн. (6000,0 х 834)

ІІІ груп – 1167 розмірів МЗП, -  7002000грн. (6000,0 х 1167)

Ці зміни передбачені Законом України від 01.12.2020 №1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій».

 

За 4 квартал підприємцям слід сплачувати ЄСВ на нові рахунки

В Костянтинівській ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області повідомили, що19 січня 2021 року - останній день сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами – підприємцями, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та членами фермерських господарств за 4 квартал 2020 року.

З 01 січня 2021 року діють нові рахунки для сплати податків, зборів, платежів та  єдиного внеску.

Мінімальний щомісячний ЄСВ у ІV кварталі 2020 року складав 1100,00 грн., квартальний  -  не менше 3300,00 грн.

Разом з тим, платників єдиного податку першої групи звільнено від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ з 1 грудня 2020 року по 31 травня 2021 року.  Така норма передбачена Законом України від 04.12.2020 року № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»  

 

Платники єдиного податку та РРО: кому треба в 2021 році

Костянтинівська ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області повідомляє , що в 2021 році реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються фізичними особами підприємцями - платниками єдиного податку другої - четвертої груп, якщо обсяг їх доходу протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

В 2021 році – це 1 320 000 грн, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:
- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

 

Книги обліку доходів з 2021 року скасовано: кому та як вести облік по-новому

В Костянтинівській ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області повідомили, що з 1 січня 2021 року згідно з п.296.1 ст. 296 Податкового кодексу фізичні особи - підприємці – платники єдиного податку першої, другої та третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Для підприємців – платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, передбачено ведення обліку у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів та витрат.

Облік доходів і витрат може вестися за власним рішенням платників єдиного податку в паперовому та/або електронному вигляді в довільній формі.

За бажанням платники першої – третьої груп єдиного податку можуть продовжувати вести облік доходів у книгах за попередньо визначеними формами. Реєструвати книги у контролюючих органах з 01.01.2021 не потрібно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь