A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Кому можна не декларувати доходи за 2020 рік

Дата: 12.02.2021 09:09
Кількість переглядів: 517

Кого звільнено від обов’язку подання податкової декларації про майновий стан і доходи, навіть у разі отримання доходів, що підлягають декларуванню, розповіли в Костянтинівській ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області.

Звільняються від декларування доходів громадяни, які:

- є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

- перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;

Обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним і Декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

- від податкових агентів (підприємств, які згідно ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ПКУ;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок;

- у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до ПКУ оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок.

 

Ситуація до декларування-2021: підприємець та податкова знижка

В Костянтинівській ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області повідомили, що декларації про майновий стан і доходи подають громадяни, які зобов’язані декларувати свої доходи та ті, які мають право подати декларацію, щоб скористатисяподатковою знижкою.

Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати, визначені п.166.3 ст.166 ПКУ.

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми його заробітною плати за рік.

Заробітна плата це - основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму.

Таким чином, фізична особа – підприємець не має право на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності.

Якщо ж підприємець одночасно є найманою особою та отримує заробітну плату, то він може скористатись податковою знижкою до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

 

До уваги платників Донеччини! Перевірте місце свого податкового обліку!

 

Головне управління ДПС у Донецькій області  надає перелік платників податків, у яких змінено місце податкового обліку внаслідок проведення адміністративно – територіальної реформи.

https://dn.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/451722.html

З метою забезпечення сервісного обслуговування, повноти та достовірності реєстраційних та облікових даних платників податків просимо платників перевірити місце свого податкового обліку.

Нагадаємо, що у зв’язку з проведенням адміністративно – територіальної реформи , було  утворено нові райони відповідно до Постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів» у складі міських територіальних громад.

 

Костянтинівські податківці проводять роз'яснювальні рейди серед роботодавців

Костянтинівські податківці продовжують вести роз’яснювальну роботу з роботодавцями за місцем здійснення ними діяльності. До «роз’яснювальної» робочої групи також увійшли фахівці Костянтинівського міського центру зайнятості, управління праці та соціального захисту населення Костянтинівської міської ради, Пенсійного фонду та Костянтинівського виконкому.

Фахівці служб інформуютьбізнес про переваги легальної зайнятості та неприпустимість найму працівників без оформлення трудових відносин, необхідність неухильного дотримання законодавчих вимог щодо укладання трудового договору. Податківці розповідають про оподаткування заробітних плат, сплати ЄСВ та чіткого дотримання норм трудового законодавства і карантинних вимог.

Також роботодавці отримали інформацію про відповідальність за порушення трудового законодавства, зокрема, про передбачені штрафні санкції за неоформлених працівників та несвоєчасну сплату податків.

 

Головне про кампанію декларування доходів громадянами – 2021

 

Кому декларувати доходи в 2021 році   

З більшості доходів, які отримують громадяни, податки утримуються і перераховуються до бюджету податковими агентами (підприємствами, організаціями, підприємцями), які є джерелами їх виплат.

Наприклад, роботодавець нараховує працівникові заробітну плату. Але, перш ніж видати її працівнику «на руки», роботодавцю потрібно утримати із зарплати та перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб (18%) і військовий збір (1,5%). Звіт про виплачені доходи і перераховані податки також подасть  до податкової служби сам роботодавець.

Однак, якщо громадянин отримує доходи від такого ж громадянина як він, не від податкового агента, то відповідальність за сплату податків і подання декларації лягає на нього самого.

Наприклад, громадянин може отримувати доходи від здачі в оренду майна, подарунки та спадщину не від родичів I і II ступеня споріднення, від обробки земельних паїв більше 2 га і продажу вирощеної на них сільгосппродукції, від надання послуг репетитора або аніматора, іноземні доходи, та ін .

 Таким чином, якщо громадянину дохід виплачує підприємство, організація, підприємець, то обов'язок щодо нарахування та перерахування податку, подання звітності лежить на них. А ось за доходи, отримані від звичайної фізичної особи, йому потрібно самостійно відзвітувати перед податковою службою і не забути сплатити податки.

Ставки податку        

18% - основна ставка податку на доходи фізичних осіб, яка застосовується до:

- заробітної плати та за цивільно-правовими договорами,

- пасивних доходів (процентів, роялті),

- призів,           

- іноземних доходів,

- доходів іноземних громадян від продажу на території України більше одного разу на рік вдома, квартири, дачі, земельної ділянки, легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда та іншого транспорту, а також об'єктів, які перебували у власності менше трьох років;

- продажі третього і наступних протягом року автомобіля, мотоцикла, мопеда та іншого транспорту;

- спадщини від спадкодавця-нерезидента, або якщо спадкоємець - нерезидент;

5% - ставка податку застосовується до доходів:

- від дивідендів по акціях і корпоративних прав, нараховані резидентами - платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатів, які виплачуються інститутами спільного інвестування).

- від продажу більше одного разу на рік дома, квартири, дачі, земельної ділянки в межах норм, і продажу об'єктів, що перебувають у власності менше трьох років.

- від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об'єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та / або мотоцикла, та/ або мопеда.

- від отримання спадщини від осіб, які не є членами сім'ї першого та другого ступеня споріднення: перша ступінь спорідненості - батьки, чоловік, дружина, діти; друга ступінь споріднення - брати, сестри, бабуся, дідусь, онуки.

0% - ставка податку застосовується до доходів:

- від продажу один раз на рік дома, квартири, дачі, земельної ділянки в межах норм, які перебувають у власності понад три роки або отриманих у вигляді спадщини (для резидентів і нерезидентів).

- від продажу один раз на рік легкового автомобіля та / або мотоцикла, та / або мопеда (для резидентів і нерезидентів).

- отримання спадщини (подарунків) членами сім'ї спадкодавця (дарувальника) першого та другого ступеня споріднення.

Як заплатити менше

Фізособи можуть зменшити суму оподатковуваного доходу і повернути частину раніше сплаченого податку, скориставшись правом на податкову знижку.

Таке право виникає у громадян, які користувалися іпотечним кредитом, оплачували навчання в навчальних закладах, надавали благодійну допомогу неприбутковим організаціям, оформляли довгострокове страхування життя і платили пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення; понесли витрати на оплату допоміжних репродуктивних технологій; переобладнали транспортний засіб на використання артельнатівного виду палива.

Звернутися за податковою знижкою можуть тільки ті громадяни, які отримують доходи у вигляді заробітної плати. Тому, наприклад підприємці, не зможуть її отримати.

Для отримання податкової знижки та подальшого повернення надміру сплаченого податку потрібно подати декларацію про доходи за попередній рік, а також мати документи, що підтверджують понесені витрати (договору, чеки, квитанції, і т.д.). Декларації, які подаються з метою отримання податкової знижки податківці приймають протягом усього року, до 31 грудня.

Як подати декларацію

Декларація подається за місцем своєї податкової адреси (реєстрації):

- особисто або уповноваженою на це особою в Центрі обслуговування платників,

- поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення,

- засобамиелектронногозв'язку.

Заповнити та подати в декларацію в податковуінспекціюпростіше і зручніше за все через електроннийкабінет на сайті ДПС. Для цьогопотрібнопопередньоотриматиключіелектронногопідпису в будь-якомуакредитованомуцентріїхвидачі.

Термінподачідекларації для громадян за 2020 рік - 30 квітень 2021 року. Для тих громадян, якіхочутьскористатисяподатковоюзнижкою, подаватидеклараціюможна до 31 грудня.

Щочекає  на порушників

Несвоєчасненаданняплатникомподатків - фізичноюособоюподатковоїдекларації про майновий стан і доходи тягне:

- накладення штрафу в розмірі 340 гривень.

 - адміністративнувідповідальність у виглядіпопередженняабонакладення штрафу в розмірівідтрьох до восьми неоподатковуванихмінімумівдоходівгромадян.

 

Зміни у списанніподаткового боргу   

Закон № 1072 спрямований на соціальну підтримку у 2020-2021 роках застрахованих осіб та надання допомоги суб’єктам господарювання (юридичним особам, фізичним особам - підприємцям) на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2

Законом № 1072:

- збільшено мінімальний поріг суми податкового боргу, до якої не застосовуються заходи стягнення.

- збільшено суму податкового боргу, відносно якої застосовуються заходи стягнення з 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (з 1020 гривень) до 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні 3060 гривень). До зазначеної суми податкового боргу територіальні органи ДПС не будуть направляти боржнику податкові вимоги та застосовувати заходи стягнення. Також майно боржників не буде передаватися в податкову заставу у разі, якщо загальна сума податкового боргу не перевищуватиме 3060 гривень.

- доповнено підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ новими пунктами, через які законодавець передбачив одразу декілька механізмів врегулювання податкового боргу, залежно від його суми та категорії платників податків - боржників, зокрема, списання податкового боргу, загальна сума якого за усіма податками і зборами не перевищує 3 060 гривень у будь-якого платника податків, крім платників, що перебувають у процедурах банкрутства, та платників, що мають податковий борг з митних платежів (пункт 2 (прим. 4) підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу.). Списанню підлягає податковий борг (у тому числі штрафні санкції і пеня) платника податків, сукупний розмір якого за усіма податками і зборами не перевищує 3 060 грн (включно), що обліковувався станом на 1 листопада 2020 року та залишився несплаченим/ непогашеним станом на дату списання такого боргу.

- встановлено, що не підлягає списанню податковий борг з податків та зборів, які відповідно до податкового, митного та іншого законодавства справляються у зв’язку із ввезенням (пересиланням) товарів на митну територію України або територію вільної митної зони або вивезенням (пересиланням) товарів з митної території України або території вільної митної зони, а також податковий борг осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства. Заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску не підпадає під зазначене списання.

Заява на списання податкового боргу не подається, оскільки списання здійснюється контролюючим органом одноразово та одночасно усім платникам податків, сукупна сума податкового боргу яких станом на 1 листопада 2020 року не перевищувала 3 060 гривень (включно) та залишилась непогашеною на дату такого списання.

Інформацію про списання податкового боргу платник податків може отримати в приватній частині Електронного кабінету (в доступній для перегляду платнику податків інформації про стан розрахунків з податків та зборів буде відображена сума списання із посиланням на Закон № 1072).

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу

«InfoTAX»  https://t.me/infoTAXbot

Більше інформації на офіційних сторінках у соціальній мережі Фейсбук:

Державка податкова служба  України https://www.facebook.com/TaxUkraine

та  ДПС у Полтавській області  https://www.facebook.com/TaxUkraine

Підписуйтесь     на    канали    інформування    ДПС    Телеграм

https://t.me/tax_gov_ua               

 

Підприємці, які з 2017 року не отримують дохід можуть списати борги з ЄСВ

Костянтинівська ДПІ нагадує, що фізичні особи-підприємці (крім ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, які за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року не отримували дохід (прибуток) від діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, мають право на списання суми недоїмки з ЄСВ, а також штрафів та пені, нараховані на ці суми недоїмки.

Для цього зазначеним категоріям суб’єктів господарювання необхідно до 1 березня 2021 року звернутися до податкового органу з відповідноюзаявою.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь