A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Костянтинівські підприємці опановують нові сфери діяльності

Дата: 26.02.2021 09:43
Кількість переглядів: 562

Костянтинівські підприємці опановують нові сфери діяльностіОтримати одноразову допомогу по безробіттю та відкрити інтернет-магазин з продажу засобів для догляду за шкіряними виробами вирішив мешканець Костянтинівки, що залишився без роботи. Для цього він навчався, склав бізнес-план та успішно його захистив  перед комісією в Костянтинівському міському центрі зайнятості, членами якої були Костянтинівські податківці.

Під час засідання обговорювались перспективи вибраного напрямку підприємницької діяльності, засобів її реалізації, питання різних організаційних аспектів власної справи, що є важливими у започаткуванні майбутнього бізнесу.

«Податкова підтримує підприємницьку ініціативу громадян, адже це шлях до легалізації праці, зменшення безробіття, наповнення бюджетів. Теоретично підготовлені підприємці стають сумлінними платниками податків та відповідальними роботодавцями. Бажаємо їм успіху та розвитку», - зазначила Анна Бондаренко - головна державна інспекторка Костянтинівської ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області. 

 

Костянтинівські податківці навчалиправоохоронців працювати в Електронному кабінеті платника

Кампанія декларування громадянами доходів, отриманих в 2020 році проходить паралельно з кампанією декларування доходів та майна державними службовцями. Для перевірки своїх минулорічних статків більшість держслужбовців щороку отримують відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків (Довідку про доходи).

Костянтинівські податківці провели майстер-клас по роботі в Електронному кабінеті платника працівникам відділу поліції №2 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області.

Головний державний інспектор Костянтинівської ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області Олег Пучков показав як отримати довідку про доходи он-лайн через Електронний кабінет платника.

Наведемо кроки, необхідні для отримання довідки:

1. Увійти Електронного кабінету платника податків через веб-портал ДПС або за адресою: cabinet.tax.gov.ua.

2. Авторизуватися за допомогою ключа електронного підпису.

3. Перейти в розділ «ЕК для громадян», обрати «Запит про суми виплачених доходів» та натиснути кнопку «Створити».

4. Заповнити реквізити у формі заяви та натиснути кнопку «Зберегти» у лівому верхньому кутку.

5. Натисніть кнопки «Підписати», а потім «Відправити». Запит з’явиться у відправлених документахрозділу «Вхідні/вихідні документи».

6. Після обробки Запиту до особистого електронного кабінету платника податків надійде повідомлення «Відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми/джерела виплачених доходів…», яке можна переглянути у вкладці «Вхідні документи» розділу «Вхідні/вихідні документи». Цю відповідь можна скачати або роздрукувати.

Головна державна інспекторка Костянтинівської ДПІ Анна Бондаренко розповіла, щогромадяни, які отримували у 2020 році доходи від надання в оренду рухомого і нерухомого майна, спадок, подарунки, іноземні доходи та інші доходи, з яких не сплачено податок на доходи фізичних осіб, зобов’язані до 1 травня 2021 року подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за місцем своєї реєстрації. Розповіла про порядок  та строки подання податкової декларації про майновий стан і доход.

 

Костянтинівські податківці нарахували 7 переваг програмного РРО

В Костянтинівській ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області розповіли про переваги програмних реєстраторів розрахункових операцій перед класичними:

1. Безкоштовне програмне забезпечення, яке можна завантажити на смартфон, планшет, комп’ютер тощо;

2. Реєстрація ПРРО через Електронний кабінет швидко та зручно;

3. Можливість роботи в режимі «офлайн»;

4. Електронні чеки замість паперових;

5. Відсутність посередників (еквайєра, ЦСО);

6. Відсутність експертизи для комерційних ПРРО;

7. Пристосованість для будь якого пристрою, що підтримує операційну систему WINDOWS.ANDROID;

Програмне забезпечення, яке фактично є ПРРО, можна безкоштовно завантажити з сайту ДПС (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/) і встановити на свій пристрій. Нагадуємо, що безкоштовною є не тільки сама програма, але і її підтримка.

Детальна інформація та відеоуроки розміщені на веб-порталі ДПС України.  Якщо у вас є питання по отриманню ключів електронного підпису, поданню звітності в електронному вигляді, роботі з електронними сервісами податкової служби, реєстрації РРО та/або ПРРО чекаємо вас за адресою: Центр обслуговування платників Костянтинівської ДПІ, пр-т.Ломоносова, 125, 1 поверх. 

 

Як отримати податкову знижку у зв’язку з витратами на оплату державних послуг, пов’язаних  з усиновленням дитини

В Костянтинівські ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області розповіли, що податкова знижка– це документально підтверджена сума витрат платника податку - резидента, у зв’язку з придбанням товарів, робіт або послуг у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати.

Платник податку на доходи фізичних осіб має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати на оплату вартості державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита.

Для того, щоб скористатися цим правом, громадянин подає до органу податкової служби за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи та копії документів, що підтверджують витрати (договір, квитанції, чеки, тощо).

Податкова знижка розраховується наступним чином:

1. Визначити базу оподаткування - річну суму нарахованої заробітної плати зменшити на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності.Інформацію щодо заробітної плати, застосованих пільг, утриманого податку на доходи фізичних осіб, фізичні особи отримують у вигляді довідки про доходи від свого роботодавця;

- Визначити суму податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку: з суми податку на доходи фізичних осіб утриманого із заробітної плати за рік віднімаємо суму податку на доходи фізичних осіб, визначену як добуток бази оподаткування, зменшеної на суму понесених платником податку витрат на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита, та ставки податку 18 відсотків.

Сума, що має бути повернута, зараховується на банківський рахунок платника податку, відкритий у будь-якому комерційному банку, або направляється поштовим переказом на адресу, зазначену у податковій декларації про майновий стан і доходи протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації. Річні податкові декларації з метою отримання податкової знижки, громадяни можуть подавати до грудня 2021 року за 2020 рік.

 

Костянтинівські податківці відповідають на головні питання відвідувачів ЦОП щодо декларування доходів громадян

Начальник Костянтинівської ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області Ірина Чуб дала відповіді на основні питання, з якими звертаються відвідувачі Центру обслуговування платників Костянтинівської ДПІ щодо декларування доходів громадян.

Куди громадянин має подавати декларацію про майновий стан і доходи?

Декларація подається за місцем податкової адреси платника податків особисто ним або уповноваженою на це особою, поштою або засобами електронного зв’язку. В Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

Які строки подання декларації в 2021 році?

Граничні строки подання декларації за звітний (податковий) 2020 рік:

- для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування – 09.02.2021 р.;

- для громадян, які зобов’язані подавати декларацію, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність – 30.04.2021 р.;

- для фізичних осіб, які декларують право на податкову знижку – 31.12.2021 р.

3. Які доходи зобов’язані задекларувати громадяни?

Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає:

- при отриманні доходів не від податкових агентів (підприємств, організацій, підприємців). Наприклад, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення тощо;

- при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відносяться, зокрема, операції з інвестиційними активами;

- при отриманні іноземних доходів;

- в інших випадках передбачених законодавством.

Коли декларація не подається?

Обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, отримання спадщини, дохід від яких відповідно до розділу IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ.

                                                                        

 Суб’єкти господарювання зобов’язані створювати та зберігати контрольні стрічки

В Костянтинівській ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області роз’яснили, що контрольна стрічка – це:

- копії розрахункових документів послідовно сформованих реєстратором розрахункових операцій (далі – РРО), що надруковані або створені в електронній формі таким РРО, а також копії фіскальних звітних чеків у разі створення контрольної стрічки в електронній формі;

- електронні копії розрахункових документів, а також електронні копії фіскальних звітних чеків, які сформовані послідовно із додаванням у кожен наступний розрахунковий документ або фіскальний звітний чек хешу попереднього розрахункового документа або фіскального звітного чека та зберігаються в електронній формі програмним РРО (далі – ПРРО) під час його роботи на період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу (в режимі офлайн) до моменту передачі розрахункових документів або фіскальних звітних чеків до фіскального сервера контролюючого органу.

Суб’єкти господарювання зобов’язані створювати та зберігати контрольні стрічки

- на реєстраторах розрахункових операцій (далі – РРО) (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) – протягом трьох років;

- на програмних РРО (далі – ПРРО) у разі здійснення розрахункових операцій у режимі офлайн – до моменту передачі електронних розрахункових документів, електронних фіскальних звітів, електронних фіскальних звітних чеків до фіскального сервера контролюючого органу.

У разі якщо контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на РРО або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на такій контрольній стрічці, до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Змінили прізвище чи адресу – треба оповістити податкову

В Костянтинівській ДПІ нагадують, що у разі зміни прізвища, адреси чи інших даних, які вносяться до облікової картки платника податків (ідентифікаційного номера), громадяни зобов’язані протягом місяця з дня виникнення таких змін повідомити про це податкову службу.

Для цього, необхідно подати заяву за формою № 5ДР або №5ДРП (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку у паспорті).

Заяву громадяни можуть подати через Електронний кабінет платника. При поданні заяви (за форма 5-ДР) в такий спосіб необхідно додати скановані копії документів, що підтверджують зміни даних.

Також громадяни можуть поінформувати податкову про зміну даних особисто або через законного представника чи уповноважену особу за місцем проживання, у разі зміни місця проживання - до контролюючого органу за новим місцем проживання. Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу.

Для заповнення Заяви використовуються дані документа, що посвідчує особу, та інших документів, які підтверджують зміни таких даних, наприклад, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про зміну імені, рішення суду про усиновлення тощо.

Внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання фізичною особою Заяви за формою № 5ДР або №5ДРП.

 

Який порядок та термін реєстрації ПРРО?

Костянтинівська державна податкова інспекція ГУ ДПС у Донецькій області  повідомляє, що для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО):

  1. В Електронному кабінеті платникаскладається та подається Заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф.№ 1-ПРРО (J/F 1316602) з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів.
  2. У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації, ПРРО реєструється шляхом присвоєння програмним забезпеченням фіскального номера ПРРО із внесенням даних до Реєстру ПРРО.
  3. Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у другій квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО.

Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО.

Про результати обробки реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, суб’єкту господарювання надається або направляється інформація засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій:

- у день отримання реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, якщо реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО, надійшла не пізніше 16.00 робочого (операційного дня);

- не пізніше наступного робочого дня, якщо реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО надійшла після 16.00 робочого (операційного дня).

Більше інформації можна отримати на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДПС України (категорія 109.24).

 


 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь