A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Запрошуємо платників податків взяти участь в опитуванні щодо рівня корупції в органах ДПС

Дата: 24.05.2021 12:09
Кількість переглядів: 423

Триває анонімне опитування громадськості щодо оцінки сприйняття корупції в органах Державної податкової служби.

Думка платників податків – тих, заради кого ми працюємо, дозволить об’єктивно оцінити ризики корупції в органах ДПС для подальшого їх усунення.

Опитування є анонімним,  добровільним та не займе багато часу.

Відповівши на запропоновані питання, ви допоможете ідентифікувати проблемні питання в роботі органів ДПС та стати кращими для вас.

Опитування можна пройти за посиланням http://tax.gov.ua/anketa/?3328193862, яке буде активним з 30 квітня 2021 року по 10 червня 2021 року.

Результати опитування будуть оприлюднені на офіційному вебпорталі ДПС одразу після їх опрацювання.

 

Костянтинівські землероби та мільйонери отримали першість в декларуванні доходів

За кількістю поданих податкових декларацій першість належить землеробам, а за сумами задекларованих доходів лідирують мільйонери, - такі перші підсумки цьогорічної кампанії декларування доходів громадян в Костянтинівській та Іллінівській ТГ. 

В Костянтинівській ДПІ розповіли, що мешканці громад подали 1204 декларації,  в яких повідомили про 47,1 мільйон гривень отриманих доходів. Сума податків, яку декларантам необхідно сплатити до бюджету  склала 2,3 мільйони гривень. Громадяни цього року декларували доходи від надання в оренду нерухомості, продажу квартир, будинків та транспорту, іноземні доходи та інвестиційні прибутки.

Майже 70% усіх поданих декларацій належить громадянам, які отримують доходи від обробки  паїв. Вони подали 817 декларацій  з доходами понад 3,6 мільйони гривень, та нарахували  собі 708,5 тисяч гривень податкових зобов’язань. Спадкоємці подали 151 декларацію на суму 12 мільйонів гривень, їм доведеться перерахувати до бюджету  769 тис грн податків.

Декларації подали також 8 мільйонерів, які отримали 20,8 мільйонів гривень доходу на всіх. Податковою знижкою вже встигли скористатись 68 громадян, їм з бюджету буде повернуто 168,3 тисячі гривень податку на доходи фізичних осіб. Для отримання податкової знижки декларації можна подавати впродовж всього 2021 року.

 

Нелегальна праця в Костянтинівці виходить з «тіні»

Офіційне місце роботи отримали 631 працівник та 103 підприємця, - такі результати роботи податківців у січні-квітні 2021 року з легалізації праці в Костянтинівці.

Серед основних методів «боротьби» з тіньовою зайнятістю Костянтинівські податківці називають: аналіз, зустрічі та бесіди. С початку року податківці склали 132 протоколи бесіди з роботодавцями, у складі робочої групи, створеної при Костянтинівській міській раді, провели 12 «інформаційних» рейдів за місцем здійснення діяльності суб’єктів господарювання.

Бюджет додатково отримав 681,5 тис грн податку на доходи фізичних осіб, 968,8 тис грн ЄСВ, 67.8 тис грн єдиного податку та 56,8 тис грн військового збору.

 

Фізична особа отримала бюджетний грант, чи треба сплатити податки?

Бюджетні програми, гранти, дотації - це можливості для реалізації активними громадянами своїх проектіву сферах культури, туризму, креативних індустрій, спорту та інших сферах. Коли всі стадії «захисту проекту» пройдено і бюджетний грант отримано, виникає питання – чи треба з цього доходу сплатити податки?

Костянтинівська ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області роз’яснює, що податковий кодекс України визначає «бюджетний грант», як цільову допомогу у вигляді коштів або майна, що надаються на безоплатній і безповоротній основі за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги для реалізації проекту або програми у сферах культури, туризму та у секторі креативних індустрій, спорту та інших гуманітарних сферах у порядку, встановленому законом.

Перелік надавачів бюджетних грантів визначає Кабінет Міністрів України.

Дохід у вигляді бюджетного гранту під час його нарахування (виплати, надання) фізичній особіне оподатковується.

Водночас, якщо фізичною особою допущено порушення цільового використання бюджетного гранту, він зобов’язанийподати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та самостійно сплатити податок на доходи фізичних осіб (18%) і військовий збір (1,5%)з суми доходу, отриманого у вигляді бюджетного гранту / його частини, щодо якої допущено порушення відповідних умов договору про цільове використання гранту.

Якщо платник податку повернув повністю чи частково бюджетний грант  надавачу гранту у році його виплати (надання), він має право повідомити про це контролюючий орган з наданням копій документів, що підтверджують факт такого повернення. У такому випадку, платник податку звільняється від необхідності декларувати доходи та сплачувати податки.

 Якщо платник податку повернув бюджетний грант у наступному році, та вже задекларував дохід та сплатив податкові платежі, він має право подати уточнюючу Декларацію та зменшити суму доходу за відповідний звітний рік на повернуту суму гранту, за умови надання копій документів, що підтверджують факт повернення відповідного гранту або його частини на користь надавача гранту.

 

Три способи дізнатись громадянину про свої податкові борги

В Костянтинівській ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області розповіли, щофізична особа – громадянин, яка не є суб’єктом господарювання, може отримати інформацію про наявність (відсутність) податкового боргу:

1. В Електронному кабінеті, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС. 
     Після входу треба обрати режим «Стан розрахунків з бюджетом», щоб отримати доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки платника). Червоним кольором позначено суми заборгованості перед бюджетом.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг або через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID).
     2. У разі виникнення у платника податків податкового боргу, щоперевищує сто вісімдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060 грн), контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу за місцем обліку платника податків, в якому обліковується податковий борг платника податків.
     3. Звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу:

- за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

- за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо нарахованої суми транспортного податку;

- за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо нарахованої суми плати за землю.

 

В Костянтинівці тривають «інформаційні рейди» проти нелегальної праці

Костянтинівські податківці, продовжують практику «інформаційних рейдів» у складі міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення Костянтинівської громади. Головне завдання – встановлення та попередження порушень законодавства про працю,  інформування найманих працівників та їх роботодавців про права та обов’язки.

Неофіційно оформлений працівник ризикує залишитися без соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, а розмір пенсії напряму залежить від страхового стажу та заробітку, з якого фактично сплачено страхові внески до Пенсійного фонду. Роботодавці за порушення законодавства про працю наражають себе на великі штрафи – 60 тис грн за одного працівника, що працює без трудового договору

З початку 2021 року робоча група провела 12 «інформаційних» рейдів. Результатами роботи стали -  631 офіційно працевлаштований працівник та 103 нових підприємця. Бюджет додатково отримав 681,5 тис грн податку на доходи фізичних осіб, 968,8 тис грн ЄСВ, 67.8 тис грн єдиного податку та 56,8 тис грн військового збору.

 

Чи можуть борги стати доходом? Відповідають податківці

Основна сума боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором до закінчення строку позовної давності вважається доходом, отриманим платником податку як додаткове благо, - повідомляють в Костянтинівській ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області.

Наприклад, громадянину було списано банківський кредит, чи заборгованість за комунальні платежі. Сума списаного боргу вважається доходом такого громадянина. Якщо ця сума перевищує у 2021 році – 1500 грн., боржник самостійно має сплатити податок з таких доходів та відобразити їх у річній податковій декларації про майновий стан та доходи. 

Про свої списані борги громадяни мають дізнатись від кредитора, який  зобов’язаний повідомити платника податку – боржника про списання боргу рекомендованим листом з повідомленням про вручення, шляхом укладення відповідного договору або надання повідомлення боржнику під підпис особисто. До податкової кредитор подає податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено.    

Не оподатковується дохід у вигляді:

основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності у сумі, що не перевищує у 2021 році – 1500 грн.;

суми процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені), прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності;
     основної суми боргу (кредиту) платника податку за іпотечним кредитом в іноземній валюті, забезпеченим іпотекою житлової нерухомості, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності.
     

Як сплачувати ЄСВ підприємцям - пенсіонерам

Костянтинівські податківці пояснили, що фізична особа — підприємець, яка набула статус пенсіонера за віком або особи з інвалідністю та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, або досягла віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон № 1058) та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, звільняється від сплати за себе єдиного внеску з наступного місяця після набуття такого статусу.

 Оскільки пропорційний розрахунок бази нарахування ЄСВ для цієї категорії платників Законом № 2464 не передбачений, то місяць, в якому така особа набула право на пенсію за віком або статус особи з інвалідністю, або досягла віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, відноситься до базового звітного періоду, за який сплачується ЄСВ.

 

      Яка сума благодійної допомоги не оподатковується

Костянтинівська ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області роз’яснює, що відповідно до пп. 170.7.3 Податкового кодексу України не оподатковується сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними платнику податку, отриманої протягом звітного податкового року сукупно у розмірі не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 Податкового кодексу України, у 2021 році – 3180 гривень.

 

Готуємось сплачувати земельний податок у 2021 році

Костянтинівська ДПІ головного управління ДПС у Донецькій області підготувала пам’ятку фізичним особам про сплату земельного податку.

Податковим кодексом України визначено, що плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно. Він сплачується у вигляді земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. Сплачують його власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

Ставки земельного податку встановлюють сільських, селищних, міських рад та рад об’єднаних територіальних громад та затверджують їх своїм рішенням щороку до 15 липня.

Нарахування земельного податку фізичним особам здійснюють податкові органи за місцем знаходження земельної ділянки. Для цього податківці використовують дані Державного земельного кадастру з урахуванням бази оподаткування земельним податком.

Базою оподаткування для розрахунку земельного податку є:

• нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації;

• площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

Податківці обчислюють суми земельного податку та надсилають або вручають особисто платнику за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року відповідне повідомлення-рішення. Фізичні особи мають сплатити земельний податок протягом 60 днів з дня отримання повідомлення – рішення.

Якщо платник податку виявив розбіжності у відомостях про земельну ділянку, що були надані контролюючими органами, йому необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки з оригіналами документів на право власності, користування пільгою для проведення звірки та уточнення даних.

Від сплати податку звільняються:

• особи з інвалідністю першої і другої групи;

• фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

• пенсіонери (за віком);

• ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

• фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Таке звільнення від сплати податку, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

• для ведення особистого селянського господарства − у розмірі не більш як 2 гектари;

• для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах − не більш як 0,25 гектара, в селищах − не більш як 0,15 гектара, в містах − не більш як 0,10 гектара;

• для індивідуального дачного будівництва − не більш як 0,10 гектара;

• для будівництва індивідуальних гаражів − не більш як 0,01 гектара;

• для ведення садівництва − не більш як 0,12 гектара.

Щоб отримати пільгу треба звернутись до податкової за місцезнаходженням земельної ділянки із заявою та документами, що посвідчують право на пільгу. Це може бути посвідчення особи з інвалідністю або довідка медико-соціальної експертної комісії; посвідчення батьків багатодітної сім’ї; пенсійне посвідчення (за віком); посвідчення «Учасник бойових дій», «Особа з інвалідністю внаслідок війни», «Учасник війни», «Член сім’ї військовослужбовця, який загинув (помер) чи пропав безвісти під час проходження військової служби», «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» (1-3 категорія) тощо.

Фізична особа, яка станом на 1 січня поточного року має у власності кілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм,  до 1 травня поточного року має подати письмову заяву у довільній формі до податкової місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги.

 

Задекларовані громадянами податки треба сплатити до 1 серпня 2021 року

В Костянтинівській ДПІ нагадали, що податок на доходи фізичних осіб за наслідками поданої річної декларації про майновий стан і доходи треба сплатити до 1 серпня 2021 року року.

За несплату податку платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах: 

при затримці до 30 календарних днів включно - у розмірі 5 відс. погашеної суми податкового боргу; 

при затримці більше 30 календарних днів - у розмірі 
10 відс. погашеної суми податкового боргу. 

Ті самі дії, вчинені умисно, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 відс. від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання.

Такі діяння, що вчинені умисно повторно протягом 1095 календарних днів або які призвели до прострочення сплати грошового зобов’язання на строк більше 90 календарних днів, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 50 відс. від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання.
     Крім того, після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання нараховується пеня.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь