A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Регламент дій при підозріотруєннябджіл пестицидами .

Дата: 27.05.2021 09:22
Кількість переглядів: 896

З метою впорядкування та узгодженнядій при підозріотруєннябджіл, під час проведенняобробітківсільськогосподарськихугідь пестицидами, необхіднопроводитинаступні заходи:

  1. При підозрі на отруєннябджіл, власникзвертається з обґрунтованоюзаявою до органівмісцевогосамоврядування (сільські, селищні, міські ради, об’єднанітериторіальнігромади), райдержадміністрації, поліцію, районнеуправління ГУ ДПСС та ін. з пропозицієющодоствореннякомісії по засвідченню факту загибелібджіл, обстеженнятериторії та проведеннявідборузразків. Склад комісіїформується з представників: сільської ради (об’єднаноїтериторіальноїгромади) – голова комісії, районного управління ГУ ДПСС, департаменту агропромисловогорозвитку, депутатів (сільських, селищних, міських рад), власникапасіки, користувача (-ів) сільськогосподарськихугідь, щознаходяться на відстані до 10 км відпасіки.
  2. В максимально короткі строки (до 2-х днів) за ініціативоюголовикомісії, проводиться обстеженняпасіки з метою засвідчення факту загибелібджіл та комісійнийвідбірзразків, а саме:
    • бджіл, якізагинули та шматочокстільника (15 см х15 см) з свіжопринесеним нектаром, квітковимпилком та медом. У кожнийвідібранийзразоквкладають листок з написом часу та дативідбору, засвідченіпідписамичленівкомісії та направляють на проведеннядослідження в акредитованілабораторії.
    • рослин, грунту з поля обробленого пестицидами. Зразкирослин та грунту відбирають по діагоналі поля в 7-10 точках з однаковоювідстаннюміж ними, вкладаючи листок з написом часу та дативідбору, засвідченіпідписамичленівкомісії.
  • результатами проведеноїроботи, члени комісіїскладають акт та оформляютьсупровіднідокументи на відібранізразки (підмор, продуктибджільництва, рослини і ін.).
  • проб підморубджіл та продуктівбджільництва разом ізсупровідними документами для дослідженнявласникомпасікинаправляють в акредитованілабораторії.
  • разом ізсупровідними документами, власникпасікинаправляє у контрольно-токсикологічнулабораторію за місцемрозташування.
  • випадкупідтвердженнязагибелібджілвідотруєння пестицидами, власникпасікиізвідповіднимипідтверджуючими документами можезвернутися до суду у встановленомузаконодавством порядку. Шкода, заподіянавнаслідокпорушеннязаконодавства про бджільництво, відшкодовуєтьсяв порядку та розмірах, встановленихзаконодавствомУкраїни.

Щоповинен знати користувач с/г угідь, застосовуючизасобизахистурослин?

  • за три доби до початку обробки через засобимасовоїінформації (радіо, преса, телебачення, подвірні обходи, сільські ради та іншізасобиінформації) попередити про цевласниківпасіки, якихзнаходяться на відстані до 10 км відоброблювальнихплощ;
  • повідомляти дату обробки, територію і культури, щобудутьоброблятися, назва препарату, ступінь і строк діїтоксичності препарату, і вказівкущодо часу ізоляціїбджіл;
  • обробкипроводитиу періодвідсутностільотубджіл у ранковіабовечірнігодини;
  • обробкипроводити в фазу бутонізації до цвітіннямедоносних культур;
  • при авіаційномуметодізастосуванняпестицидів і агрохімікатівсповістити про необхідністьвивозупасік до іншогомісцямедозбору на відстаньпонад 5 км відмісцяпроведенняавіаційнихобробок на період до 5 діб. Не застосовуватиавіаційніобробки пестицидами усіхгруптоксичності з метою боротьби з шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур та іншихугідь, щорозташованіближче 5 км відмісцьпостійногоперебуваннямедоноснихпасік;
  • допускати до робіт, пов’язанихізтранспортуванням, зберіганням, застосуваннямзасобівзахистурослинлишеосіб, якіпройшлиспеціальнупідготовку та мають на те відповіднепосвідчення і допуск;
  • застосовувати у сільському та лісовомугосподарстві, на присадибнихділянкахтількитіпестициди і агрохімікати, щопройшлидержавнуреєстрацію і включені в “Перелікпрепаратів, дозволених до використання в Україні” та Доповнення до нього;
  • додержуватисярегламентівзберігання, транспортування та застосуванняпестицидів.
  • всіпроведеніхімічніобробкифіксувати в журналіоблікузастосування.
  • Що повинен знати пасічник ?
  • Пасікирозміщують у благополучнійщодозаразних хвороб бджілмісцевості, у сухих, освітленихсонцем, захищенихвідвітрівмісцях, на відстані не ближче 500 м. відшосейнихдоріг і залізниць, пилорам, високовольтнихлінійелектропередач, не менше 1 км відтваринницьких і птахівницькихбудівель. Відведенняземельнихділянок для розміщеннятакоїпасікинеобхіднопогоджувати з органами державногоуправління з питаньветеринарноїмедицини і місцевими органами влади.
  • При розміщенніпасіки на присадибнійділянці (подвір’ї) огорожа повинна бути заввишки не менше 2,5 м для підвищеннярівняльотубджіл. Пасікапідлягаєреєстраціїза місцемпроживанняфізичної особи або за місцезнаходженнямюридичної особи, яка займаєтьсябджільництвом, у місцевихдержавнихадміністраціяхабосільських, селищних, міських радах один раз в рікзаснуванняпасіки.
  • Власникпасікизобов’язанийпоставитипасіку на облік у сільськійраді за місцемпостійногорозташуванняпасіки а у випадкукочівлі – у сільськійраді, на територіїякоїприбули на кочівлю.
  • Реєстраціяпасік в районному (міському) управлінніДержпродспоживслужби проводиться на підставі заяви фізичноїчиюридичної особи незалежновідформивласності. У заяві про реєстраціюпасікизазначаютьсяназва та адреса заявника, кількістьбджолосімей. Під час реєстраціїпасік проводиться їхобстеженнярайонними (міськими) управліннямиДержпродспоживслужби. Відповіднеуправлінняповинневидати в 30-денний термінзаявнику ветеринарно-санітарний паспорт пасіки, щозасвідчує факт їїреєстрації. При змініназвичиадресипасікиїївласник повинен проінформувати про церайонне (міське) управлінняДержпродспоживслужбипротягом 10 днів.
  • Для перевезеннябджолосімей на медозбір та запиленнясільськогосподарських культур по територіїадміністративного району або за межіобласті, власникупасікинеобхідноотримати в районному (міському) управлінніДержпродспоживслужби, ветеринарнесвідоцтво за формою №1.До перевезення на медозбірбджолосім’їпідлягають на місціклінічномудослідженню, профілактично-лікувальнимобробкам з одночаснимлабораторнимдослідженнямматеріалу з пасік, а вулики – дезінфекції і дезакаризації. Ціроботимають бути завершені за 5 днів до відправлення.
  • Післяприбуття в район медозбору для запилення, бджолярзобов’язанийпред’явити в управлінняДержпродспоживслужби району чиміставетеринарнесвідоцтво і ветеринарно-санітарний паспорт пасіки.
  • При отриманніповідомлення про проведенняхімічнихобробоксільськогосподарськихугідьабоприсадибнихділянок на територіїсільської ради, де розміщенапасікаабо в суміжнихгосподарствах, власникпасікизобов’язанийізолюватибджіл у вуликахабовивезтипасіку в безпечнемісце натермін, передбаченийобмеженнями при застосуванніконкретнихпестицидів. А у випадкуавіаційногозастосуванняпестицидів і агрохімікатіввивезтипасіку до іншогомісцямедозбору на відстаньпонад 5 км відмісцьпроведенняавіаційнихобробок на період до 5 діб.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь