A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Обережно – вами маніпулюють шахраї: Податкова Донеччини не телефонує з «проханнями»

Дата: 01.07.2021 14:53
Кількість переглядів: 645

Обережно – вами маніпулюють шахраї: Податкова Донеччини не телефонує з «проханнями»

Головне управління ДПС у Донецькій області повідомляє, що останнім часом активізувались телефонні шахраї, які здійснюють дзвінки від імені керівників різних структурних підрозділів ГУ ДПС у Донецькій області з проханнями чи з вимогами щодо перерахування на розрахункові рахунки або сплату готівкових коштів на різноманітні потреби (фінансова допомога, пожертвування, погрози застосування штрафних санкцій тощо).

Наголошуємо, що посадові особи ГУ ДПС у Донецькій області ні в якому разі не здійснюють подібні телефонні дзвінки, тим більше, предметом обговорення не може бути переведення коштів. Відомство діє ВИКЛЮЧНО в межах чинного законодавства та повноважень і ні дзвінків, ні запрошень «для вирішення питань» від імені керівництва надходити не може. Усі ці дії – незаконні та мають ознаки шахрайства!

Шановні платники! Будьте обачливими - у разі отримання інформації про такі пропозиції, або вчинення противоправних дій працівниками податкової служби Донецької області, повідомляйте підрозділ Національної поліції за номером телефону «102».

 

Мешканці Костянтинівської та Іллінівської ТГ сплатили 7 мільйонів гривень на допомогу армії

В Костянтинівській ДПІ розповіли, що за січень –квітень 2021 року надходження військового збору склали 7,2 млн гривень. Це на 1,2 млн грн більше надходжень січня-квітня минулого року. 

Нагадаємо військовий збір запроваджено з серпня 2014 року.  Сплачують його фізичні особи, які отримують доходи в Україні, його ставка складає 1,5 відс. від доходів фізичних осіб.

 

Костянтинівські платники сплатили 463 тис грн за право торгувати алкогольними напоями та тютюновими виробами

Про це повідомили в Костянтинівській ДПІ. Станом на перше травня 2021 року в Костянтинівській та Іллінівській ТГ суб’єкти господарювання, які мають ліцензії на право оптової, роздрібної торгівлі алкогольними напоями та  тютюновими виробами отримали 236 ліцензій.

Плата за ліцензії відповідно до Бюджетного кодексу України зараховується до місцевих бюджетів за місцем здійснення діяльності.

 

Мешканці Костянтинівської та Іллінівської ТГ віддали 142,4 мільйони гривень податку зі своїх доходів

Територіальні громади найбільшу частку податкових надходжень отримують за рахунок  податку на доходи фізичних осіб. Цей податок утримується із заробітної плати працівників та з інших доходів громадян від надання в оренду чи продажу майна, отримання іноземних доходів та інвестиційних прибутків, продажу власної сільгосппродукції, тощо.

У січні-квітні 2021 року платники податків перерахували до бюджету 142,4 мільйони гривень податку на доходи фізичних осіб. Це на 15,8%, або 19,5 мільйонів гривень більше, ніж у січні-квітні 2020 року. Місцеві бюджети отримали 106,8 мільйонів гривень, а до Державного бюджету надійшло 35,6 мільйонів гривень.  

Податківці пов’язують ріст податкових надходжень не тільки з підвищенням мінімальної заробітної плати, а й  формуванням податкової культури платників , дотримання ними вимог законодавства. Велику роль відіграють також  роз’яснювальні та інформаційно-комунікаційні заходи, які проводить податкова служба спільно з активом громад стосовно декларування найманої праці та своєчасної сплати ПДФО. 

 

Роботодавець не виплачує вчасно зарплату

- Працював два місяці, а роботодавець нічого не заплатив;

- Захворіла, а лікарняні не платять;

- Пішов оформлювати пенсію, а стажу не вистачає.

Це типові проблеми тих, хто погодився працювати за «зарплату в конверті» та без трудового договору. З такими скаргами громадяни звертаються до податкової, прокуратури, суду, інших органів влади. Та довести свою правоту вдається далеко не кожному.

А починається все з того, що роботодавець хоче «зекономінити» на сплаті ЄСВ, працівник – на сплаті податків. Така вигода, з часом, стає суцільними збитками. Для працівника – несвоєчасна та не в повному розмірі виплата зарплати, неоплачувана відпустка та лікарняні, втрачений стаж для оформлення пенсії, для роботодавця – величезні штрафи та перевірки.

Вихідодин – працювати легально. На цьому наголошують Костянтинівські податківці під час «інформаційних рейдів», особистих зустрічей з роботодавцями та працівниками, заслуховувань та нарад.

У допомогу мешканцям Донеччини податківці розробили мобільний додаток Legal_ZrPlat, через який можна повідомити про випадки виплати заробітної плати «у конвертах», неофіційне працевлаштування або будь-які інші порушення законодавства про працю.Завантажити безкоштовний додаток на мобільний телефон чи планшет можна засобами PlayMarket або AppStore.

Тільки свідоме ставлення до своїх обов’язків кожного учасника трудових відносин може покращити ситуацію з легалізацією зайнятості.

          

Результатів звірки з податковою по податку на нерухомість чекати 10 робочих днів

 

В Костянтинівській ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області розповіли, що відповідно до Податкового кодексу України, податкові повідомлення-рішення з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, можуть бути скасовані (відкликані) на підставізаяви платника податку, поданої ним до органу податкової служби за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

права на користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

Згідно з п. 1 глави 13 розд. ІV Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12.01.2021 № 5, у разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 

До уваги платників єдиного податку 1 групи!

Костянтинівська державна податкова інспекція нагадує платникам єдиного податку 1 групи, що звільнення від сплати єдиного податку та ЄСВ тривало з грудня 2020 року по травень 2021 року включно. З 01 червня 2021 року платники єдиного податку 1 групи мають сплачувати єдиний податок та ЄСВ за червень 2021 року. 

Зазначені норми містяться у Законі України від 04.12.2020 року № 1072-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2".

 

Замовити податковий номер дитині можна он-лайн

В Костянтинівські ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області розповіли, що заяву для реєстрації в Державному реєстрі (присвоєння податкового номера) дітей батьки можуть подати в електронному вигляді. Для цього одному з батьків треба мати кваліфікований електронний підпис.

З веб-порталу ДПС України (www.tax.gov.ua) треба перейти до Електронного кабінету та обрати вкладку «ЕК для громадян»). Далі треба обрати та заповнити заяву за формою № 1ДР (Облікова картка фізичної особи – платника податків (1ДР)) з використанням кваліфікованого електронного  підпису.

До заяви необхідно додати: скановану копію свідоцтва про народження дитини та скановану копію документа, що посвідчує особу одного із батьків (якщо в документах, що посвідчують особу, відсутня інформація про реєстрацію місця проживання/перебування особи або така інформація внесена до безконтактного електронного носія, який імплантовано у зазначені документи, необхідно додати документ про реєстрацію місця проживання/перебування).

При поданні заяви за формою № 1ДР засобами Електронного кабінету обирається податковий орган, де один із батьків бажає отримати Картку платника податків.

Результат опрацювання заяви відображається в Електронному кабінеті «Відповідь № 2 Фінальна».

Отримання Картки платника податків здійснюється в ЦОП податкової служби  з пред’явленням:  свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного із батьків (якщо в документах, що посвідчують особу, відсутня інформація про реєстрацію місця проживання/перебування особи або така інформація внесена до безконтактного електронного носія, який імплантовано у зазначені документи, необхідно додати документ про реєстрацію місця проживання/перебування).

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

Підписатися на Facebook

fb.com/TaxUkraine

www.facebook.com/tax.donetsk

Підписатися на Telegram-канал

t.me/tax_gov_ua

Підписатися на YouTube

youtube.com/TaxUkraine

youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot

 

Отримав знижку – сплати податок?

     Костянтинівські податківці пояснили, що при отриманні фізичною особою товару зі знижкою звичайної ціни  від юридичної особи, сума знижки включається до оподатковуваного доходу платника податку, але виключно коли носить індивідуальний (персональний) характер.

Якщо ж знижка поширюється на будь-якого платника податку та не є персональною, то сума такої знижки не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Також не підлягає оподаткуванню дохід платника податку у вигляді суми знижки звичайної ціни (вартості) при продажу (відчуженні) на користь платника податків житлової нерухомості, набутої у власність внаслідок звернення стягнення на таке майно за договорами іпотеки, що забезпечує кредит, наданий в іноземній валюті.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

Підписатися на Facebook

fb.com/TaxUkraine

www.facebook.com/tax.donetsk

Підписатися на Telegram-канал

t.me/tax_gov_ua

Підписатися на YouTube

youtube.com/TaxUkraine

youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot

 

Декларування 2021: податкова повертає сплачені податки

«Задекларуй доходи та сплати податки»  - таку асоціацію у більшості громадян викликає щорічна кампанія декларування доходів. Але є випадки, коли можна декларувати доходи та повертати собі раніше сплачені податки. В податковому законодавстві це означає – отримати податкову знижку. Скористатися таким правом можуть українці, які працюють найманими працівниками та отримують дохід у вигляді заробітної плати, з якої утримується податок на доходи фізичних осіб. Саме цей податок держава повертає платникам податків, які понесли певні витрати:

- сплачували за власне навчання або навчання члена сім'ї першого ступеня споріднення (діти, у тому числі всиновлені, чоловік або дружина, батьки) виключно вітчизняним закладам дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної або професійно-технічної та вищої освіти;

- робили пожертвування або благодійні внески зареєстрованим в Україні неприбутковим організаціям. Розмір внесків не має перевищувати 4% від нарахованої зарплати за звітний рік;

- оплачували допоміжні репродуктивні технології. Розмір витрат не має бути більше за третину заробітної плати за звітний податковий рік;

- сплачували  відсотки за користування іпотечним кредитом на житло, що будується чи купується як основне місце проживання;

- сплачували страхові платежі за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення за себе, чи за членів сім’ї першого ступеня споріднення.

- внутрішньо переміщені особи сплачували орендну плату за договором оренди житла.

Подати декларацію для отримання податкової знижки можна протягом всього року тільки за минулий рік. Наприклад, в 2021 році можна подати декларацію тільки за 2020 рік.

Щоб розрахувати приблизну суму податкової знижки, яку ви отримаєте, можна скористуватись таким алгоритмом:

 Податкова знижка = ПДФО (фактично сплачений до бюджету) – (зарплата за рік – витрати, що дають право на податкову знижку)*18%.

За інформацією Костянтинівської ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області, цього року 100 мешканців Костянтинівської та Іллінівської ТГ подали декларації для отримання податкової знижки. Загальна сума до повернення – 231,1 тис.грн.

 

Фіндопомога під забороную для підприємців - єдинників

В Костянтинівській ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області повідомили, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп не можуть надавати фінансову допомогу, у тому числі безповоротну, оскільки такий вид діяльності не дає права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Відповідно до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), фінансова допомога – фінансова допомога, надана на безповоротній або поворотній основі.

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено у главі 1 розд. ХІV «Спеціальні податкові режими» ПКУ.

Види діяльності, які не дають права суб’єктам господарювання, зокрема, фізичним особам – підприємцям бути платниками єдиного податку у разі їх здійснення, наведено у п.п. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 ПКУ. Не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законом України від 07 березня 1996 року № 85/96-ВР «Про страхування», сюрвейєрами, аварійними комісарами та аджастерами, визначеними розд. III ПКУ.  

Відповідно до Національного класифікатора України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності», затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457, надання фінансової допомоги належить до коду 64 «Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення».

Таким чином, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп не можуть надавати фінансову допомогу, у тому числі безповоротну, оскільки такий вид діяльності не дає права застосовувати спрощену систему оподаткування.

При цьому платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності (п.п. 5 п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ).

 

Коли «дві квитанції» не гарантують подання звітності

Костянтинівські податківці розповіли, в яких випадках після отримання платником другої квитанції з повідомленням про внесення відомостей з Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, такий Розрахунок може бути визнаний не прийнятим.
     Наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 № 773) затверджені форма Розрахунку та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Порядок).

Відповідно до п. 3 розд. ІІ Порядку Розрахунок подається платником в один із таких способів:

засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-VІ «Про електронні документи та електронний документообіг» із змінами та доповненнями та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VІІ «Про електронні довірчі послуги» із змінами та доповненнями;

на паперовому носії разом з електронною формою на електронному носії інформації;

надсилається поштою з повідомленням та описом про вкладення, за умови, якщо кількість рядків у додатках до Розрахунку не перевищує п’яти;

на паперовому носії, якщо кількість рядків у додатках до Розрахунку не перевищує п’яти.

Відомості з додатків до Розрахунку передаються до Пенсійного фонду України згідно з Порядком обміну інформацією між Міністерством доходів і зборів України, Пенсійним фондом України та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженим наказом Міністерства доходів і зборів України від 19.09.2013 № 494, постановою Правління Пенсійного фонду України від 19 вересня 2013 року № 16/1. 

Підтвердженням поданого Розрахунку є перша квитанція та друга квитанція.

Перша квитанція свідчить про те, що Розрахунок страхувальника успішно прийнято для подальшого опрацювання. Також, зазначена квитанція містить інформацію, що за результатами приймання та обробки електронного Розрахунку в Пенсійному фонді України буде сформовано другу квитанцію, що буде надіслана на електронну адресу, з якої було відправлено Розрахунок (або посереднику). 

Друга квитанція містить інформацію про результат обробки Розрахунку і повідомляє про внесення чи невнесення відомостей зі звітності страхувальника до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Реєстр застрахованих осіб).

Таким чином, друга квитанція свідчить лише про те, що дані з Розрахунку завантажено до Реєстру застрахованих осіб, ведення якого покладено на Пенсійний фонд України відповідно до п. 1 частини першої ст. 12 прим. 1 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464).

Камеральні перевірки проводяться контролюючими органами в межах їх повноважень виключно у випадках та у порядку, встановлених Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями та п.п. 2 частини першої ст. 13 Закону № 2464.

Камеральній перевірці підлягає вся звітність суцільним порядком.

Порядок, строки подання Розрахунку страхувальниками до контролюючого органу та його форму встановлено Порядком.

Отже, після отримання платником другої квитанції з повідомленням про внесення відомостей з Розрахунку до Реєстру застрахованих осіб, на підставі камеральної перевірки такий Розрахунок може бути визнаний не прийнятим, якщо його було подано з порушенням вимог Порядку.

 

Коли ОСББ має подавати 20-ОПП

     Костянтинівська ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області пояснює, що обов’язок платників податків повідомляти контролюючі органи про об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням (далі – об’єкти оподаткування) встановлений п. 63.3. ст. 63 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) згідно з яким об’єктами оподаткування є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі – ОСББ) згідно зі ст. 1 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (далі – Закон) – це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Згідно з п.п. 133.4.6 п. 133.4 ст. 133 ПКУ ОСББ віднесено до неприбуткових організацій і як неприбуткова організація має бути включене до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр).

На балансі ОСББ перебувають нежитлові та допоміжні приміщення, які згідно з п. 2 ст. 382 Цивільного кодексу України є спільним майном власників багатоквартирного будинку, які за рішенням загальних зборів ОСББ можуть передаватися в користування, у тому числі на умовах оренди (ст. 26 Закону).

Кошти, отримані ОСББ в результаті надання в оренду допоміжних приміщень та іншого спільного майна багатоквартирного будинку, формують дохідну частину ОСББ.

Обов’язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання.

Отже, внесені до Реєстру ОСББ, не сплачують податок на прибуток з доходів, отриманих ними в межах статутної діяльності, за умови, що такі доходи (прибутки) використовуються ОСББ виключно для фінансування видатків на їх утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених його установчими документами, та не здійснюється розподіл доходу серед засновників (учасників), членів ОСББ та пов’язаних з ним осіб. При цьому ОСББ є платником, зокрема, податку з доходів фізичних осіб, податку на майно, інших податків (за наявності бази оподаткування).

Так згідно зі ст. 269 ПКУ платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), землекористувачі.

Платником орендної плати згідно зі ст. 288 ПКУ є орендар земельної ділянки.

Згідно з п. 2 ст. 42 Земельного кодексу України (далі – Земельний кодекс) земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Право оренди земельної ділянки згідно з п. 1 ст. 93 Земельного кодексу – це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Отже, ОСББ може бути власником, постійним користувачем або орендарем земельних ділянок державної чи комунальної власності.

 Власники та постійні користувачі земельних ділянок є платниками земельного податку.

Відповідно до п. 63.3 ст. 63 ПКУ об’єкт оподаткування за кожним видом податку та збору визначається згідно з відповідним розділом ПКУ.

База оподаткування у розумінні ст. 23 ПКУ – це фізичний, вартісний чи інший характерний вираз об’єкта оподаткування, до якого застосовується податкова ставка і який використовується для визначення розміру податкового зобов’язання.

 У випадках, передбачених ПКУ, один об’єкт оподаткування може утворювати кілька баз оподаткування для різних податків.

Повідомлення є обліковою формою, яка підтверджує наявність у суб’єкта господарювання об’єктів оподаткування у розумінні п. 63.3 ст. 63 ПКУ. На його підставі не здійснюється обрахунок та сплата податкових зобов’язань.

Враховуючи, що ПКУ не встановлено виключень для будь-яких категорій платників податків щодо обов’язку повідомляти контролюючі органи про об’єкти оподаткування, ОСББ, керуючись п. 63.3 ст. 63 ПКУ у строки та за формою, визначеними Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, із змінами та доповненнями, необхідно подати до контролюючих органів за основним місцем обліку платника податків повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП, в якому надати відомості щодо наявних у власності або користуванні земельних ділянок, житлових будинків та нежитлових будівель (за наявності), які експлуатуються ОСББ, приміщень, що здаються в оренду або орендуються тощо.

 

Продав криптовалюту – сплати податки    

Костянтинівські податківці повідомили, що дохід, отриманий фізичною особою від продажу криптовалюти включається до загального річного оподатковуваного доходу як іноземний дохід, якщо джерело виплати цього доходу є іноземним, або як інший дохід, якщо виплата доходу здійснюється фізичною особою – резидентом на території України. При цьому оподаткуванню підлягає сума коштів, яка отримується платником податків від операцій з криптовалютою.

Відповідно до п. 22.1 ст. 22 ПКУ об’єктом оподаткування можуть бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об’єкти, визначені податковим законодавством, з наявністю яких податкове законодавство пов’язує виникнення у платника податкового обов’язку. Порядок оподаткування доходів фізичних осіб врегульовано розд. ІV ПКУ, згідно з п. 163.1 ст. 163 якого об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід та іноземні доходи – це доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України. 
     На сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, зокрема, відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею. 

З метою врегулювання правовідносин щодо обігу, зберігання, володіння, використання та проведення операцій за допомогою криптоактивів в Україні, а також визначення загальних засад функціонування та правового регулювання ринку віртуальних активів в Україні на сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано відповідні проекти законів.

Слід зауважити, що питання є ситуативним, а кожний конкретний випадок виникнення податкових відносин слід розглядати з урахуванням документів (матеріалів), які стосуються порушених питань.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь