A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Доведення до платників актуальної інформації з питань податкового законодавства 12.01.2022

Дата: 12.01.2022 11:52
Кількість переглядів: 376

Стартувала кампанія декларування доходів громадянами за 2021 рік

Костянтинівські податківці нагадують, що з початком 2022 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, одержаних у 2021 році.

Декларація подається до Центру обслуговування платників за місцем податкової адреси (реєстрації) громадянина особисто чи уповноваженою на це особою, поштою чи засобами електронного зв’язку.

На офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» є електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За його допомогою можна заповнити декларацію та завантажити копії документів, надіслати їх до контролюючого органу в електронному вигляді.

Подати декларації за 2021 рік необхідно:

- до 09.02.2022 - фізичним особам – підприємцям, які здійснюють підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування;

- до 01.05.2022 - громадянам, які зобов’язані подавати декларацію, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;

- до 31.12.2022 - фізичним особам, які декларують право на податкову знижку.

Обов’язок для подання декларації у громадян виникає:

- при отриманні доходів не від податкових агентів (підприємств, організацій, підприємців). Наприклад, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, тощо;

- при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. Наприклад, операції з інвестиційними активами, списана заборгованість за комунальні платежі, тощо;

- при отриманні іноземних доходів;

-  в інших випадках передбачених законодавством, наприклад, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

Податкова декларація не подається, якщо платник податку отримував доходи виключно:

- від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розділу IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ;

- у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

 

Розмір доходу, що дозволяє працювати на єдиному податку в 2022 році збільшено

Костянтинівські податківці пояснили, що з 01 січня 2021 року змінюються граничні обсяги доходів, які дозволяють перебувати підприємцям на єдиному податку І - ІІІ груп.  Визначаються вони зважаючи на встановлений законом на 1 січня податкового (звітного) року розмір мінімальної заробітної плати.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» з 01 січня 2022 року встановлено мінімальну заробітну плату 6500,0 гривень на місяць.

Тож, обсяг доходу протягом 2022 року не повинен перевищувати:

І група – 167 розмірів МЗП, -  1 085 500 грн. (6500,0* х 167)

ІІ група – 834 розміри МЗП, -  5 421 000 грн. (6500,0 х 834)

ІІІ груп – 1167 розмірів МЗП, -  7 585 500 грн. (6500,0 х 1167)

 

Пам’ятка Костянтинівському підприємцю – платнику єдиного податку на 2022 рік

 

  1. Ставки єдиного податку

Для платників 1 і 2 групи ставки єдиного податку розраховуються виходячи з розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та мінімальної зарплати станом на 1 січня звітного року. У 2022 році ці показники змінилися у зв’язку із прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік». Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб  на 1 січня 2022 року – 2841 грн, мінімальної зарплати – 6500 грн.

Місячні ставки, встановлені рішенням Костянтинівської міської ради № 7/11-185 від 30.06.2021 року для платників єдиного податку в 2022 році становитимуть:

  • для 1 групи — 248,1 грн  (10% від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом станом на 1 січня звітного року);

для 2 групи — процент ставки єдиного податку залежить від виду діяльності, що здійснює підприємець та складає від 7% до 20% від мінімальної заробітної плати на 1 січня 2022 року (від 450 грн до 1300 грн). Якщо ж підприємець здійснює господарську діяльність на територіях більш ніж однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад — застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку для відповідної групи – 20% від мінімальної заробітної плати – 1300,00 грн.

Протягом року розмір місячної ставки єдиного податку для платників 1 і 2 групи не змінюється, Строки сплати єдиного податку для платників 1-ї та 2-ї групи — не пізніше 20 числа поточного місяця. 

  • для 3 групи сума єдиного податку залежить від розміру отриманого доходу. 

У 2022 році ставки не змінились: 

- 3% від суми доходу без ПДВ — для платників ПДВ;

- 5% від суми доходу — для неплатників ПДВ.

Строки сплати єдиного податку для платників 3-ї групи — протягом 10 днів після закінчення граничного строку подання звітності за відповідний період. Звітність подається в строк для квартального звітного періоду — протягом 40 календарних днів після його закінчення. 

  1. Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Платники єдиного податку 1–3 груп незалежно від розміру доходів повинні сплачувати ЄСВ «за себе» у розмірі не більше максимального та не менше мінімального страхового внеску із розрахунку за місяць. 

Мінімальний страховий внесок і максимальна база для обкладання ЄСВ змінюються при кожній зміні мінімальної заробітної плати. Законом про Держбюджет-2022 передбачено, що мінімальна заробітна плата у 2022 році з 1 січня буде становитиме 6500 гривень за місяць, з 1 жовтня 2022 року – 6700 грн. 

Тож, мінімальний внесок для платника єдиного податку складатиме 22% від мінімальної заробітної плати, з 01.01.2022 року це буде 1430,00 грн, з 01.10.2022 року – 1474,00 грн.

 

Податкова амністія: Коли слід надавати підтверджувані документи

Костянтинівські податківці пояснили,  коли декларант має додати до одноразової (спеціальної) добровільної декларації документи або належним чином засвідчені їх копії, що підтверджують вартість об’єктів декларування.

Відповідно до абзацу шостого п.п. 6.1 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до одноразової (спеціальної) добровільної декларації декларант зобов’язаний додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, у разі:

- місцезнаходження (реєстрації) активу фізичної особи за межами України;

- у разі декларування валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні,

- декларування прав грошової вимоги, визначених п.п. «а» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

У разі місцезнаходження (реєстрації) інших активів фізичної особи в Україні декларант може додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.

Згідно з п.п. «а» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ об’єктами одноразового (спеціального) добровільного декларування можуть бути визначені підпунктами 14.1.280 і 14.1.281 п. 14.1 ст. 14 ПКУ активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є на обліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, у тому числі валютні цінності (банківські метали, крім тих, що не розміщені на рахунках, національна валюта (гривня) та іноземна валюта, крім коштів у готівковій формі, та права грошової вимоги (у тому числі депозит (вклад), кошти, позичені третім особам за договором позики), оформлені у письмовій формі з юридичною особою або нотаріально посвідчені у разі виникнення права вимоги декларанта до іншої фізичної особи.

 

Податкова амністія: коли потрібен переклад підтверджуваних документів на іноземні об’єкти  декларування

Костянтинівські податківці пояснили, чи зобов’язаний декларант здійснювати переклад документів, які надаються ним одночасно з поданням одноразової (спеціальної) добровільної декларації, у разі якщо об’єкти декларування знаходяться за межами України.

Відповідно до абзацу десятого п.п. 7.2 п. 7 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) декларант зобов’язаний документально підтвердити вартість об’єктів декларування шляхом додання до одноразової (спеціальної) добровільної декларації (далі – Декларація) засвідчених належним чином копій документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, у разі якщо такі об’єкти знаходяться (зареєстровані) за межами України.

Згідно з п. 1 ст. 13 Закону України від 23 червня 2005 року № 2709-IV «Про міжнародне приватне право» документи, що видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні в разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

Отже, легалізації підлягають документи, які видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі.

Відповідно до абзацу другого частини першої ст. 4 Закону України від 03 липня 2012 року № 5029-VI «Про засади державної мовної політики» із змінами та порушеннями (далі – Закон № 5029) визначено, що основи державної мовної політики визначаються Конституцією України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР із змінами та доповненнями (далі – Конституція), а порядок застосування мов в Україні – Законом № 5029.

Згідно з ст. 10 Конституції державною мовою в Україні є українська мова. 

Частиною другою ст. 6 Закону № 5029 визначено, що українська мова як державна мова обов’язково застосовується на всій території України при здійсненні повноважень органами законодавчої, виконавчої та судової влади, у міжнародних договорах, у навчальному процесі в навчальних закладах в межах і порядку, що визначаються Законом № 5029.

Статтею 11 Закону № 5029 встановлено, що основною мовою роботи, діловодства і документації органів державної влади та органів місцевого самоврядування є державна мова. 

Відповідно до п.п. 19 прим. 1.1.2 п. 19 прим. 1.1 ст. 19 прим. 1 ПКУ до повноважень (функцій) контролюючих органів відноситься, зокрема, контроль за своєчасністю подання платниками податків передбаченої законом звітності (декларацій, розрахунків та інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків, зборів, платежів), своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків, зборів, платежів.

Таким чином, оскільки українська мова як державна мова обов’язково застосовується на всій території України при здійсненні повноважень органами виконавчої влади, то декларант, у разі якщо об’єкти декларування знаходяться за межами України, одночасно з поданням Декларації зобов’язаний надати легалізовані в установленому порядку документи, які супроводжуються нотаріально засвідченим перекладом українською мовою.

 

Костянтинівські податківці запрошують до он-лайн спілкування

Користування Електронним кабінетом платника не обмежується поданням звітності – наголошують Костянтинівські податківці.

Електронний кабінет знаходиться за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua.

Через відкриту частину (без ключа електронного підпису) Електронного кабінету платники отримують доступ до загальнодоступних з реєстрів та сервісів:

- Дані про взяття на облік платників;

- Реєстр страхувальників;

- Дані реєстру платників ПДВ;

- Реєстр платників єдиного податку;

- Інформація про РРО;

- Дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового;

- Реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами.

Крім того, платники можуть дізнатися про свого потенційного бізнес-партнера. Наприклад, щодо його сумлінності у сплаті податків до бюджету, скориставшись сервісом за посиланням http://tax.gov.ua/businesspartner.

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (http://zir.tax.gov.ua/) допоможе отримати відповіді на питання у розділах: «Запитання – відповіді з Бази знань»; «Нормативні та інформаційні документи»; «Останні зміни в законодавстві»; «Письмові консультації» тощо.

Приватна частина Електронного кабінету дозволить:

- дізнатись свій стан розрахунків з бюджетом;

- листуватися з органами ДПС;

- подивитись свої облікові дані;

- подати заяви/запити;

- замовити та отримати довідеи;

- подати податкову звітність;

- сплатити податки (фізичні особи);

- Інші електронні сервіси.

Шановні платники податків! Користуйтеся можливостями Електронного кабінету легко, швидко, безпечною. Електронний кабінет – ваш надійний помічник.

 

З 1000 гривень, отриманих в рамках Програми «єПідтримка» податки не сплачуються

Костянтинівські податківці пояснили, що виплата допомоги громадянам, які зробили повний курс вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 здійснюється в рамках бюджетної програми «єПідтримка», за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на відповідний рік

Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV Податкового кодексу України. Відповідно до підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включається, зокрема, сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги, компенсацій (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту інвалідів згідно із законом.

Відповідно до підпункту 1.7 пункту 161 дрозділу 10 розділу ХХ «Прикінцеві положення» Кодексу звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV цього Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Таким чином, сума такої допомоги не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків, тобто не оподатковується податком на доходи фізичних осіб відповідно до підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Кодексу і військовим збором згідно з підпунктом 1.7 пункту 161 підрозділу 10 розділу ХХ «Прикінцеві положення» Кодексу.

Дізнавайтесь більше:

на веб-порталі ДПС України: www.tax.gov.ua.

на Facebookfb.com/TaxUkraine

на Telegram-каналі: t.me/tax_gov_ua

на YouTube: youtube.com/TaxUkraineyoutube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot

 

Декларацію про майновий стан та доходи за 2021 рік подаємо за оновленою формою

Костянтинівські податківці повідомили, що з 1 січня 2022 року форма податкової декларації про майновий стан і доходи змінилась. Це передбачено наказом Мінфіну від 17 грудня 2020 року № 783 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859».

Нова форма Декларації об’єднала звітність з податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а також декларування частини прибутку контрольованої іноземної компанії (КІК).

Також з’явились нові додатки:

ЄСВ 1, ЄСВ 2 та ЄСВ 3 – для платників ЄСВ - самозайнятих осіб (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування) та осіб, які сплачували добровільні внески, передбачені договором про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;

КІК – для платників, у яких виникає обов’язок декларувати прибутки КІК відповідно до п. 170.13 Податкового кодексу України (першим звітним (податковим) роком для звіту про КІК є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року – звітний період, що розпочинається у 2022 році).

Тобто, за 2021 рік фізичні особи – платники податку додаток до податкової декларації КІК не подають.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь