A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Доведення до платників актуальної інформації 26.01.2022

Дата: 26.01.2022 11:09
Кількість переглядів: 302

    Гіг-контракт  - нова форма відносин «роботодавець-працівник» в ІТ- галузі  

 

В Костянтинівській ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області розповіли про новації у відносинах «роботодавець-працівник» для ІТ кампаній.

 

Законодавче регулювання

Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-IX вводить до лексикону ІТ компаній нові поняття - резидент Дія Сіті, гіг-контракт, гіг-спеціаліст:

-   резидент Дія Сіті - юридична особа, яка набула статусу резидента Дія Сіті та згідно з інформацією, що міститься у реєстрі Дія Сіті, перебуває у зазначеному статусі. Резидентом Дія Сіті може бути юридична особа, зареєстрована на території України, яка відповідає певним умовам, встановленим Законом №1667;

- гіг-контракт - цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника, а резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії, передбачені  Законом №1667;

-  гіг-спеціаліст - фізична особа, яка за гіг-контрактом є підрядником та/або виконавцем.

Гіг-контракт – симбіоз цивільно-правового та трудового договору

Гіг-контракт є цивільно-правовим договором, який не регулюється нормами трудового законодавства.

«Трудові права» гіг-спеціалістам надає сам Закон №1667: 8-годинний робочий день, право на перерву, право на щорічну 17-денну відпустку, на лікарняні, у тому числі по вагітності і пологах, захист від необґрунтованого звільнення.

Сторони гіг-контракту мають змогу передбачити у ньому певні вимоги та гарантії. Наприклад функції спеціаліста, розмір винагороди,  способи взаємодії з роботодавцем, норму робочого часу, підстави припинення контракту тощо.

Припинити гіг-контракт можна як за взаємною згодою сторін, так і в односторонньому порядку. Для цього потрібно повідомити іншу сторону принаймні за 30 днів. Роботодавець може зменшити строк повідомлення, сплативши винагороду за аналогічний період. Підставами припинення є закінчення строку гіг-контракту (крім випадків його продовження), втрата компанією статусу резидента Дія City, інші підстави, встановлені контрактом. 

Оподаткування «гіг-винагороди»

Податковий кодекс України також поповнився новими поняттями та статтями щодо оподаткування доходів резидентів Дія Сітя та гіг-спеціалістів.

Винагорода за гіг-контрактом чи заробітна плата за трудовим договором спеціаліста резидента Дія Сіті, що виплачуються на його користь резидентом Дія Сіті та не перевищує еквівалент 240 тисяч євро за календарний рік за офіційним курсом гривні щодо євро, оподатковується за ставкою 5% (пп.170.141.2. п. 170.141 ст.170 ПКУ). Роботодавець також має утримати 1,5% військового збору.

У разі якщо сума отриманого доходу перевищує 240 тисяч євро, до суми такого перевищення застосовується ставка 18%. Гіг-спеціаліст зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) і самостійно сплатити податок з суми такого перевищення.

Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (ст. 141)  регулює сплату єдиного внеску єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі-ЄСВ) за своїх працівників.

За свій рахунок резидент Дія Сіті сплачує єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який нараховує:

- на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", - у розмірі мінімального страхового внеску (22% від мінімальної заробітної плати);

- на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом України "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні", - у розмірі мінімального страхового внеску (22% від мінімальної заробітної плати).

 

Підприємці, що працюють у селі можуть видавати розрахункові квитанції замість фіскальних чеків

Костянтинівські податківці повідомили, що Кабінет Міністрів постановою від 23.12.2021 року № 1359 вніс зміни до постанови від 23.08.2020 року №1336 «Про забезпечення реалізації ст.10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Реєстратори розрахункових операцій можуть  не застосовувати підприємці, які працюють на спрощеній системі оподаткування, провадять свою діяльність на території села, та річний дохід яких не перевищує 167 мінімальних заробітних плат на один об’єкт продажу товарів При цьому такі підприємці зобов’язані вести належним чином зареєстровану книгу обліку розрахункових операцій та розрахункові квитанції.

Постановою №1359 встановлені виключення, коли застосування РРО/ПРРО такими підприємцями є обовязковим

така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;

такими ФОП також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема через інтернет;

сільськими радами та радами ОТГ прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села РРО/ПРРО.

 

 

Декларування доходів громадян 2022: оподаткування спадщини

Костянтинівські податківці нагадали, що оподаткування отриманого спадку залежить від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця, а також від їх резидентського статусу.

З 1 січня 2022 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року.

Якщо в 2021 році ви отримували спадщину, то оподаткування заложитиме від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця та їх резидентського статусу.

За ставкою 0% оподатковуються об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення. Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Членами сім'ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки

За ставкою 5% оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Ставка 18% застосовується для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

 

 

 

Одноразове добровільне спецдекларування – головні питання

 

Що ж таке одноразове добровільне декларування?

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених як на території України так за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані за рахунок доходів, що підлягали оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори.

Хто може скористатися одноразовим добровільним декларуванням?

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання неоподаткованих доходів, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

Не можуть бути декларантами особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів у сфері запобігання корупції. Також декларантами не можуть бути особи, які є малолітніми чи неповнолітніми або недієздатними, або є особами, дієздатність яких обмежена і над ними встановлено опіку.

Які є способи подання такої декларації?

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом  виключно в електронній формі.

 В які терміни потрібно сплатити податки з задекларованих об’єктів оподаткування?

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання такої декларації, також до 1 листопада 2023 року та до 1 листопада 2024 року. 

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь