A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Іллінівці підкорили Говерлу

Дата: 08.08.2023 15:32
Кількість переглядів: 406

Фото без описуФото без опису

     Неймовірна краса Карпат не залишає осторонь жодну людину, ці вражаючі краєвиди стають чудовими спогадами на все життя.  Відчути силу  гір та  ввібрати в себе їхню  енергію вирішили учні та працівники Іллінівського ОЗЗСО з поглибленим вивченням іноземних мов Іллінівської сільської ради Краматорського району Донецької області. Головною метою подорожі було  побачити на власні очі найвищу точку України, Говерлу,  піднятися на неї, пережити неймовірну  радість, задоволення, важкі й одночасно щасливі хвилини підкорення гори.

       Одного серпневого ранку шкільна команда розпочала  свій маршрут на вершину Говерли. Для підкорення найвищої точки України  готувалися ретельно.  Склали рюкзак  (взяли з собою бутерброди, воду, теплий одяг), добре виспалися, набралися сил перед підняттям і, найголовніше, були позитивно налаштовані. Щоб дістатися до вершини Говерли,  взяли собі на допомогу гіда Назара, місцевого жителя. Всі із захватом слухали  його цікаві легенди, пов’язані з цією місцевістю, зокрема про походження назви гори Говерли.

    Існує кілька маршрутів сходження на висоту, причому вони значно відрізняються за складністю, проте за протяжністю майже однакові. Їхня довжина складається від 10 до 16 кілометрів, а висота підйому – від 1150 до 1350 метрів.

     Сходження на вершину  вимагає хорошої фізичної підготовки, бо йти вгору довелося  довго та непросто.

       Швидко і вдало подолали найнижчу частину  Говерли, ліс. Поступово він рідшав, стежина з широкої дороги переходила у досить вузьку стежку.  Вже на висоті 1500 метрів  відчувалася нестача кисню,  дихати ставало складніше.  Нарешті відкрився вид на найвищу вершину України. Останні кроки давалися важко. Всі учасники подорожі ступили  на вершину вперше.  Дух перехоплювало одночасно і від втоми, і від прекрасного виду на Чорногірський хребет.  Шкільна команда  відчула  чудове полегшення, повернення  сил.  Тут виявилася надзвичайно позитивна і потужна енергетика, яку відчувають усі підкорювачі вершини. Зору відкрилися гірські хребти, вершини: Свидовиця, Ґорґан, Покутсько-Буковинські гори, Чорногори, Трансільванські Альпи. 

      Біль, яка відчувалася у всьому тілі, не зашкоджувала щастю, адже подорожуючі підкорили найвищу точку України, побачили  декілька пам’ятних знаків: хрест, 4-метровий бетонний стовп — позначення найвищої вершини, що стоїть ще з 1967 року. До 15-ї річниці Незалежності на горі збудували обеліск, де закладено 26 капсул із землею зі священних місць кожної області України. До 25-ї річниці незалежності України встановлено пам’ятник  від учасників АТО. Також  встановлено меморіальну дошку «З нагоди 30-річчя відновлення незалежності України». «В честь пам’яті воїнів російсько-української війни, які віддали життя за волю рідної землі, та пошанування тих, хто продовжує їхню справу. Слава Україні! Героям Слава!» — від побратимів Дрогобиччини. Ми  пам’ятаємо про щоденний подвиг захисників України.

      Усі учасники   придбали  собі  медалі з написом «Я підкорив/ла Говерлу - 2023».  Хоч невеличка, але перемога.

     Додому поверталися з цікавими враженнями, чудовим настроєм і сподіваннями повернутися сюди не раз.  Неймовірна радість, задоволення, гордість переповнювали  усіх учасників сходження.

    Учасники походу  зрозуміли, що вони  є дійсно крутою та дружньою командою, яка може здолати будь-які труднощі і дістатися до будь-яких вершин.

    «Ми   таки підкорили  Говерлу!!!» - кричали учасники пам’ятного сходження на гору. «Наше  підняття  на вершину  було  присвячене  наближенню Перемоги в Україні, щасливому та безпечному життю громадян країни, плеканню її незалежності», - поділилася щасливими спогадами директорка закладу Світлана Бурдун. Тож напередодні нового 2023-2024 навчального року  педагоги та учні Іллінівського опорного закладу загальної середньої освіти з поглибленим вивченням іноземних мов Іллінівської сільської ради Краматорського району Донецької області планують провести серпневі зустрічі, на яких є про що розповісти та поділитися позитивними спогадами про свої  подорожі, набуті знання та життєві навички.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь