Іллінівська сільська територіальна громада
Донецька область, Краматорський район

Трансжири

Дата: 01.05.2024 09:07
Кількість переглядів: 31

Фото без опису

Трансжири — в яких продуктах містяться та чим вони небезпечні?

Взагалі жири (або ліпіди) є важливим компонентом  для «будівництва» клітинних оболонок людського організму. Їхні молекули захищають клітини від зовнішнього впливу, допомагають у насиченні поживними речовинами та киснем. Від корисних жирів трансжири відрізняються зміненою хімічною формулою, вони містять трансізомери ненасичених жирних кислот, що гірше засвоюються організмом. Хімічні елементи, що містяться в трансжирах, в разі потрапляння до організму людини замінюють молекули «правильних» ліпідів, і клітини припиняють виконувати свої функції.

Трансжири містяться у м'ясі та молочних продуктах. Утворюються трансжири під час дезодорації та гідрогенізації рослинних олій. Штучно створені трансжири використовують у харчовій промисловості для збільшення терміну придатності, покращення зовнішнього вигляду і смаку продукції.

Доведено, що трансжири практично не беруть участь в обміні речовин людини, натомість порушують ліпідний профіль і можуть призвести до різних захворювань.

Вживання трансжирів може призвести до:

  • розвитку серцево-судинних захворювань;

  • гормональних порушень;

  • розвитку цукрового діабету, ожиріння, онкологічних захворювань;

  • ослаблення імунітету;

  • появи алергічних реакцій;

  • порушень репродуктивної функції у чоловіків.

Як визначити, що у складі продукту є трансжири?

Перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або напівфабрикат, вивчіть етикетку. У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються, як кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або маргарин.

Які продукти містять трансжири?

Як відомо, лідерами за вмістом трансжирів є маргарин і спреди.

Величезна кількість трансжирів зазвичай міститься в таких продуктах, як:

  • кондитерські вироби — торти, тістечка, пиріжки, млинці, печиво, вафлі, цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто;

  • фастфуд — картопля фрі, нагетси, бургери, чебуреки тощо;

  • морозиво, молочні напої, кава й гарячий шоколад із вершками;

  • картопляні чипси, сухарики, попкорн;

  • перероблене м'ясо — ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, бекон, солоне та копчене м'ясо, м'ясні консерви тощо;

  • сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів, напоїв тощо;

  • різні соуси, кетчупи, майонези тощо;

  • плавлені сири, тверді сири, солодкі та глазуровані сирки;

  • заморожені напівфабрикати.

Як харчуватися без трансжирів?

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, організм людини повинен отримувати не більше ніж 2-3 г трансжирів на добу. Цю норму легко перевищити, вживаючи лише натуральну тваринну їжу, яка також містить трансжири. А якщо споживати ще й заборонені покупні продукти, то норма буде перевищена у кілька десятків разів.

 Тому споживання трансжирів потрібно виключати повністю або хоча б мінімізувати їхнє споживання. Для цього треба готувати їжу самостійно, надавати перевагу рослинній їжі, замінити майонези та соуси оливковою олією, а фастфуд і напівфабрикати — відвареними або приготовленими на парі стравами.

за інформацією Краматорського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь